Lekka sałatka ze szpinakiem i kurczakiem

Lekka sałatka ze szpinakiem i kurczakiem
Sałatki
3-4
Łatwy
25 min.
Ocena 3

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 3 plastry świeżego ananasa
  • garść sałat
  • garść świeżego szpinaku
  • kilka listków mięty
  • łodyga selera naciowego
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • łyżka czarnego sezamu

sos:

  • sok z połowy limonki
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 3 cm posiekanego chili
  • ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • kilka listków mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Krok 1

Do naczynia ścieramy czosnek oraz imbir. Dodajemy sok z limonki, cukier, chili oraz listki mięty. Zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Pierś z kurczaka myjemy i oprószamy solą oraz pieprzem.  Skrapiamy sokiem z cytryny i grillujemy na patelni grillowej ok 3-4 min z każdej strony. Plastry ananasa posypujemy cukrem i grillujemy do zarumienienia z każdej strony.

Krok 2

Do naczynia z sosem wkładamy umyte liście szpinaku oraz sałatę. Całość obtaczamy. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki seler naciowy. Następnie pokrojony na kawałku ugrillowany ananas oraz pokrojoną w plastry pierś z kurczaka. Doprawiamy na koniec świeżo zmielonym pieprzem oraz posypujemy ziarenkami czarnego sezamu.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

18
00
 

45,00 zł/1 kg

7
11
 

5,69 zł/1 kg

5
99
 

0,15 kg

39,93 zł/1 kg

5
69
 

1 szt.

3
79
 

1 szt.

10
29
 

1 kg

1
90
 

9,49 zł/1 kg

1
39
 

1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

7
19
 

0,05 kg

143,80 zł/1 kg

1
69
 

1 szt.

0
99
 

1 szt.

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

2
00
 

19,99 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród