Tortilla z serem halloumi to idealny przykład tradycyjnego posiłku, wzbogaconego o nowe składniki. Połączenie produktów użytych w naszym przepisie powinno przypaść do gustu nie tylko twoim kubkom smakowym, ale również gości! Zaserwuj im wrapa z halloumi i czekaj na pochwały!
Ciecierzycę* namaczamy przez noc w zimnej wodzie, następnie odcedzamy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy do miękkości przez ok. 1h. Paprykę myjemy, przepoławiamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez ok. 30 min. Paprykę na hummus możemy upiec dzień wcześniej.
Do blendera wsypujemy ugotowaną ciecierzycę, pastę tahini, oliwę, sok z cytryny, czosnek, ostrą paprykę, kumin, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na gładką masę. Na koniec wlewamy lodowatą wodę – wówczas hummus zrobi się kremowy. Następnie dodajemy upieczone i obrane ze skórki papryki. Ponownie blendujemy.
Ser halloumi do tortilli z hummusem i warzywami kroimy na plasterki i pieczemy na patelni bez tłuszczu z obu stron, do zarumienienia. Gdy halloumi się piecze, myjemy sałatę. Następnie w słupki kroimy papryki, marchewkę oraz buraka, a w piórka – cebulę.
Lekko podpieczone tortille smarujemy paprykowym hummusem, posypujemy drobno posiekaną pietruszką oraz sałatą. Następnie układamy pokrojone w paski upieczone plastry sera halloumi. Na koniec dodajemy pokrojone warzywa.
Wypełnione tortille z halloumi zawijamy i kroimy na pół.
*Można użyć gotowej ciecierzycy z puszki, wówczas pomijamy proces namaczania i gotowania.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies