Wiosenny tatar jajeczny

Wiosenny tatar jajeczny
Przekąski
1-2
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 jajka
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 suszone pomidory
  • ogórek kiszony
  • szczypiorek
  • 2 łyżeczki majonezu
  • żytni chleb

 

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, studzimy i oddzielamy białko od żółtek. Ogórek, cebulę oraz pomidory kroimy w drobną kostkę. Białko i żółtko ścieramy na tarce. W szklance lub ringu układamy warstwowo starte białko, ogórka, łyżeczkę majonezu, starte żółtka, łyżeczkę majonezu, suszone pomidory, cebulkę. Przykrywamy okręgiem wyciętym z kromki żytniego chleba. 

Krok 2

Danie odstawiamy na 20 min. do lodówki. Następnie szklankę obracamy dnem do góry, umieszczamy na talerzu i powoli podnosimy. Oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

„W tym roku na Wielkanoc niech tatar zagości na świątecznym stole – lecz nie tatar z mięsa, tylko z jajek, z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżego szczypiorku.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Top Jaj Jaja z chowu klatkowego L 15 sztuk
0,98 kg
12,64 zł/1 kg
12,39 zł
Papryka czerwona ważona
8,49 zł/1 kg
1,87 zł
Urbanek Ogórki kiszone drobna kostka 360 g
0,36 kg
11,92 zł/1 kg
4,29 zł
Mosso Majonez Napoleoński 260 g
0,32 l
12,34 zł/1 l
3,95 zł
Benus Chleb żytni pełnoziarnisty 250 g
0,25 kg
14,36 zł/1 kg
3,59 zł

Zobacz również inne przepisy