Przepis na wiosenny hummus z zielonego groszku i szparagów
Przekąski
Idealna przekąska na wiosenne popołudnia? Przygotuj pyszny hummus z zielonego groszku i szparagów, który z pewnością trafi w gusta niejednego smakosza!
Składniki na hummus z zielonego groszku i szparagów:
Do podania:
- 2-3 chlebki pita
- plasterki rzodkiewki
- garść orzechów laskowych Carrefour
Jak przygotować hummus z zielonego groszku i szparagów? Przepis:
- Szparagi na hummus z zielonym groszkiem myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Kroimy je na mniejsze kawałki zachowując główki na później do dekoracji.
- Do garnka z wrzątkiem wrzucamy groszek oraz szparagi i gotujemy przez 3-4 min. Następnie odcedzamy i studzimy. Przekładamy do miski. Dodajemy pastę tahini, sok z połowy cytryny, przetarty czosnek, oliwę oraz wlewamy zimną wodę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Blendujemy na gładką pastę.
- Główki szparagów przekrawamy na pół. Smażymy je na patelni z odrobiną oliwy przez ok. 2-3 min. Odstawiamy na bok.
- Hummus z zielonego groszku i szparagów przekładamy na talerz. Dekorujemy plasterkami rzodkiewki, podprażonymi orzechami laskowymi oraz szparagami i polewamy oliwą. Zjadamy z dodatkiem pity.
Hummus z zielonego groszku i szparagów? Proszę bardzo!
Z naszym przepisem przygotowanie hummusu z zielonym groszkiem i szparagami wcale nie będzie trudne. Zrób zakupy na Carrefour i już dziś wypróbuj pomysł na zielony hummus.