Wegańskie szaszłyki z marynowanym tofu, cukinią, pieczarkami i cebulą, podane z wegańskim sosem BBQ

Wegańskie szaszłyki z marynowanym tofu, cukinią, pieczarkami i cebulą, podane z wegańskim sosem BBQ
Przekąski
2
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

  • cukinia
  • opakowanie tofu
  • 10 pieczarek
  • 2 czerwone cebule

 

Marynata

 

  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju BIO Carrefour
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • ząbek czosnku
  • małe chili

 

Sos BBQ

 

  • puszka pomidorów Carrefour
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki musztardy
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżka syropu z agawy
  • 3 łyżki oleju BIO Carrefour
  • sól, pieprz

Krok 1

Tofu kroimy w kostkę. Dodajemy olej, sos sojowy, drobno posiekane chili, wędzoną paprykę oraz czosnek starty na małych oczkach. Całość mieszamy, pokrywając tofu marynatą z każdej strony i odstawiamy na 30 min.

Cukinię kroimy w plastry, a następnie jeszcze na pół. Pieczarki myjemy i przepoławiamy. Cebule kroimy na ćwiartki (lub ósemki, jeżeli są duże).

 

Krok 2

Do garnuszka przekładamy pomidory z puszki i resztę składników sosu BBQ. Całość mieszamy, następnie gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Na patyczki nabijamy kawałki tofu, cukinii, pieczarek oraz cebuli. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Grillujemy szaszłyki przez ok. 3-4 min, z każdej strony, do zarumienienia. Podajemy z sosem BBQ .


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
00
 

9,99 zł/1 kg

6
99
 

0,15 l

46,60 zł/1 l

1   
79
0
99
 

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

-45%
1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

0
99
 

1 szt.

2
35
 

0,4 kg

5,88 zł/1 kg

2
19
 

0,185 kg

11,84 zł/1 kg

2
00
 

19,99 zł/1 kg

10
69
 

0,35 kg

30,54 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

3
69
 

1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród