Wegańskie śledzie z boczniaków

Wegańskie śledzie z boczniaków
Przekąski
8-10
Łatwe
40min

Składniki :

  • 500 g boczniaków
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego Carrefour Bio
  • szczypta soli
  • 80 g suszonej żurawiny Carrefour
  • mała czerwona cebula
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego Carrefour Bio
  • 2 łyżki octu jabłkowego Carrefour Bio (lub winnego)
  • 70 ml oleju lnianego Carrefour
  • 2 łyżki sosu sojowego Carrefour
  • 1 łyżeczka syropu z agawy Carrefour Bio
  • kilka goździków
  • 2-3 ziarna jałowca
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu Carrefour

Krok 1

Pokrojone w cienkie paski boczniaki przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy olejem słonecznikowym oraz doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na ok. 20 min.

Do miski wlewamy olej lniany, ocet jabłkowy, syrop z agawy, ocet balsamiczny oraz sos sojowy. Następnie dodajmy liście laurowe, ziarna jałowca, goździki oraz pieprz. Dokładnie mieszamy.

 

Krok 2

Na dnie słoika układamy pierwszą porcję upieczonych boczniaków. Następnie połowę pokrojonej w cienkie piórka cebuli. Po chwili dodajemy połowę suszonej żurawiny i mieszamy. Następnie dokładamy drugą część boczniaków wraz z cebulą oraz żurawinę. Całość polewamy powstałą marynatą. Trzymamy najlepiej w lodówce. Podajemy z chlebem.

Smacznego Święta Bożego Narodzenia w wersji wege.