Ciasto:
Farsz:
Sos słodko-kwaśny:
Soczewicę płuczemy i zalewamy 200 ml wody, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wody. Warzywa gotujemy osobno, do miękkości, w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy kumin oraz imbir. Smażymy przez chwilę, aż przyprawy uwolnią aromat. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Całość mieszamy, doprawiamy sosem sojowym i natką pietruszki. Pod koniec dodajemy jeszcze sezam. Podsmażamy kilka chwil i odstawiamy do przestudzenia.
Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię i dusimy przez kilka minut. Ananasa obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy go do pomidorów. Farsz doprawiamy cukrem, sosem sojowym oraz octem jabłkowym. Dusimy przez ok. 10 min, następnie blendujemy na gładki sos.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy efekt mokrego piasku. Następnie wlewamy wodę oraz sok z cytryny i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na bok na 15 min.
Po tym czasie z ciasta formujemy 6 kul. Każdą rozwałkowujemy na cieniutki placek, następnie przecinamy je na pół i sklejamy boki, aż powstanie kieszonki. Do środka wkładamy farsz i zaklejamy. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
W międzyczasie do garnka wlewamy olej. Samosy smażymy do zarumienienia i odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies