Jeśli szukasz zdrowej alternatywy dla klasycznych nuggetów, które zachwycą zarówno smakiem, jak i teksturą, nuggetsy z ciecierzycy będą idealnym wyborem! Te chrupiące, wegetariańskie przekąski są łatwe w przygotowaniu, pełne białka i świetnie smakują z ulubionymi sosami. Sprawdź nasz przepis na wege nuggetsy!
Ciecierzycę do wegańskich nuggetsów odcedzamy z zalewy na sicie. Zalewę, czyli aquafabę przelewamy do miseczki. Ubijamy na sztywno. Następnie do miski wrzucamy ciecierzycę. Możemy rozdrobnić ją za pomocą widelca lub blendera, ale nie na pastę. Dodajemy zmielone płatki owsiane oraz wlewamy olej. Następnie dodajemy paprykę, granulowany czosnek oraz przyprawę do kurczaka. Po chwili dodajemy ubitą pianę z aquafaby i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Płatki kukurydziane rozdrabniamy na pył. Nabieramy łyżką pastę z ciecierzycy i formujemy z niej nuggetsy. Obtaczamy w rozdrobnionych płatkach owsianych i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 25 min do zarumienienia.
W międzyczasie przygotowujemy dip do nuggetsów z ciecierzycy. Do rondelka wlewamy olej. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy passatę pomidorową oraz łyżkę musztardy. Następnie dorzucamy suszone śliwki oraz wlewamy sos sojowy. Całość gotujemy kilka minut następnie blendujemy na mus. Powstały sos przelewamy do miseczki, chłodzimy i serwujemy z upieczonymi nuggetsami.
Dzięki naszemu przepisowi na wegańskie nuggetsy stworzysz pyszne, chrupiące przekąski, które będą doskonałą alternatywą dla tradycyjnych nuggetsów. Proste w przygotowaniu, pełne smaku i zdrowe – idealne na każdą okazję!
0,18 kg
92,72 zł/1 kg
0,125 l
34,32 zł/1 l
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies