dip
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy na sicie. Zalewę czyli aquafabę przlewamy do miseczki. Ubijamy na sztywno. Następnie do miski wrzucamy ciecierzycę.Możemy rozdrobnić ją za pomocą widelca lub blendera, ale nie na pastę. Dodajemy zmielone płatki owsiane oraz wlewamy olej. Następnie dodajemy paprykę, granulowany czosnek oraz przyprawę do kurczaka. Po chwili dodajemy ubitą pianę z aquafaby i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Płatki kukurydziane rozdrabniamy na pył. Nabieramy łyżką pastę z ciecierzycy i formujemy z niej nuggetsy. Obtaczamy w rozdrobnionych płatkach owsianych i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 25 min do zarumienienia.
W międzyczasie przygotowujemy dip. Do rondelka wlewamy olej. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy passatę pomidorową oraz łyżkę musztardy. Następnie dorzucamy suszone śliwki oraz wlewamy sos sojowy. Całość gotujemy kilka minut następnie blendujemy na mus. Powstały sos przelewamy do miseczki, chłodzimy i serwujemy z upieczonymi nuggetsami.
0,008 kg
236,25 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies