By przygotować pasztet z soczewicy, zaczynamy od rozpuszczenia mielonego lnu w 3 łyżkach ciepłej wody. Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W osobnym naczyniu gotujemy kaszę jaglaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej drobno posiekane cebule. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gdy cebule się zeszklą i zmiękną, wyciągamy liście i ziarenka ziela angielskiego. Na patelnię wrzucamy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną. Dodajemy siemię lniane.
Całość mieszamy doprawiając do smaku sosem sojowym, gałką muszkatołowa, kuminem, papryką wędzoną, lubczykiem, solą oraz pieprzem. Następnie blendujemy na gładka pastę. Do powstałej masy wrzucamy pistacje i mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w nim masę. Pieczemy 45 min., następnie studzimy. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje następnego dnia.
„Pasztet z soczewicy to klasyka wegańskiej kuchni. Moi kucharze dodali do niego gałkę muszkatołową, lubczyk, kumin i wędzoną paprykę. Maestria smaku i aromatu!”
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.