By przygotować pasztet z soczewicy, zaczynamy od rozpuszczenia mielonego lnu w 3 łyżkach ciepłej wody. Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W osobnym naczyniu gotujemy kaszę jaglaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej drobno posiekane cebule. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gdy cebule się zeszklą i zmiękną, wyciągamy liście i ziarenka ziela angielskiego. Na patelnię wrzucamy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną. Dodajemy siemię lniane.
Całość mieszamy doprawiając do smaku sosem sojowym, gałką muszkatołowa, kuminem, papryką wędzoną, lubczykiem, solą oraz pieprzem. Następnie blendujemy na gładka pastę. Do powstałej masy wrzucamy pistacje i mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w nim masę. Pieczemy 45 min., następnie studzimy. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje następnego dnia.
„Pasztet z soczewicy to klasyka wegańskiej kuchni. Moi kucharze dodali do niego gałkę muszkatołową, lubczyk, kumin i wędzoną paprykę. Maestria smaku i aromatu!”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies