Piekarnik nagrzewamy do 2300C. Kalafior myjemy i dzielimy na różdżki, a ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Warzywa smarujemy olejem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 25-30 min.
W międzyczasie kaszę jaglaną zalewamy szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości przez ok. 12-15 min.
Do naczynia wrzucamy upieczone warzywa, ugotowaną kaszę, ząbek czosnku, mieloną kolendrę, suszone pomidory, pestki dyni i posiekaną pietruszkę (odkładamy na bok jedną różdżkę kalafiora do dekoracji). Doprawiamy całość solą, pieprzem i sosem sojowym i blendujemy na gładką masę.
Masę przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Dekorujemy różdżką kalafiora. Pieczemy przez ok. 40-45 min, aż pasztet będzie miał złocistą skórkę. Kroimy dopiero po wystudzeniu.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies