Opcjonalnie:
Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc. Następnie gotujemy w tej samej wodzie ok. 2 h, doprawiając 1/2 łyżeczki soli. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia.
Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości.
Siemię lniane mieszamy z mlekiem owsianym i gotujemy ok. 10 min aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję kleiku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Do miski wrzucamy fasolę, dodajemy ugotowaną marchewkę, siemię lniane z mlekiem, drobno rozdrobnione płatki migdałów oraz przyprawy. Całość mieszamy. Formę smarujemy, np. olejem kokosowym, posypujemy rozdrobnionymi płatkami migdałów. Powstałą masę przekładamy do formy i posypujemy z wierzchu siemieniem lnianym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 min. Następnie wyjmujemy i studzimy.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies