Warzywne placki z kapusty i ziemniaków, podane z dipem na bazie ogórka i rzodkiewki

Warzywne placki z kapusty i ziemniaków, podane z dipem na bazie ogórka i rzodkiewki
Przekąski
2
Łatwe
45min
Ocena 5

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 150 g młodej kapusty
  • cebula dymka
  • 2 jajka BIO Carrefour
  • sól, pieprz
  • olej BIO Carrefour

Rzodkiewkowo-ogórkowy dip:

  • 3-4 rzodkiewki
  • 1/2 zielonego ogórka
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 
  • sól, pieprz

Krok 1

Do miseczki wlewamy śmietanę i jogurt, dodajemy drobno pokrojoną rzodkiewkę i ogórka, a następnie posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy solą, mieszamy i odstawiamy na bok.

 

Krok 2

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę dymkę kroimy w drobne krążki. Ziemniaki odcedzamy z nadmiaru wody, dodajemy kapustę i dymkę, po czym wbijamy jajka, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. (Jeżeli masa wyda nam się zbyt rzadka, możemy dodać łyżkę mąki). 

Placki smażymy na oleju słonecznikowym z obu stron, do zarumienienia. Podajemy z dipem. Możemy też udekorować świeżym tymiankiem. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
85
 

4
75
 

1 szt.

2
39
 

1 szt.

6
69
 

6 szt.

1,12 zł/1 szt.

1
69
 

0,25 kg

6,76 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

1
99
 

1 szt.

4
79
 

1 szt.

5
49
 

1 szt.

6
69
 

1 szt.

3
29
 

0,2 kg

16,45 zł/1 kg

1
79
 

0,15 kg

11,93 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy