Warzywne placki z kapusty i ziemniaków, podane z dipem na bazie ogórka i rzodkiewki

Warzywne placki z kapusty i ziemniaków, podane z dipem na bazie ogórka i rzodkiewki
Przekąski
2
Łatwe
45min
Ocena 5

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 150 g młodej kapusty
  • cebula dymka
  • 2 jajka BIO Carrefour
  • sól, pieprz
  • olej BIO Carrefour

Rzodkiewkowo-ogórkowy dip:

  • 3-4 rzodkiewki
  • 1/2 zielonego ogórka
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 
  • sól, pieprz

Krok 1

Do miseczki wlewamy śmietanę i jogurt, dodajemy drobno pokrojoną rzodkiewkę i ogórka, a następnie posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy solą, mieszamy i odstawiamy na bok.

 

Krok 2

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę dymkę kroimy w drobne krążki. Ziemniaki odcedzamy z nadmiaru wody, dodajemy kapustę i dymkę, po czym wbijamy jajka, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. (Jeżeli masa wyda nam się zbyt rzadka, możemy dodać łyżkę mąki). 

Placki smażymy na oleju słonecznikowym z obu stron, do zarumienienia. Podajemy z dipem. Możemy też udekorować świeżym tymiankiem. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

3
00
 

5,99 zł/1 kg

9
99
 

1 szt.

12
19
 

10 szt.

1,22 zł/1 szt.

4
19
 

1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

2
99
 

1 szt.

3   
99
2
99
 
Najniższa cena z 30 dni: 4,49 zł

1 szt.

-33%
5
99
 

1 szt.

5
39
 

0,33 kg

16,33 zł/1 kg

1
99
 

0,15 kg

13,27 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu