Vege smalec z fasoli

Vege smalec z fasoli
Przekąski
6-7
Łatwe
1h 30min+

Składniki na smalec:

  • 200 g fasoli Jakość z Natury Carrefour
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 małe cebule
  • 3 liście laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 ziarenka jałowca
  • 3-4 goździki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • pieprz
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki wody
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego

Składniki dodatkowe:

  • 2-3 ogórki kiszone lub małosolne Carrefour
  • świeży chleb

Krok 1

Fasolę namaczamy na noc (co najmniej 12 h). Następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
Olej przelewamy na patelnię. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, goździki oraz majeranek. Całość podsmażamy do zarumienienia. Następnie wyjmujemy przyprawy.
Fasolę przekładamy do miski. Polewamy sosem sojowym i wodą oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Blendujemy na gładką pastę. Po chwili dodajemy usmażoną cebulkę oraz drobno pokrojone śliwki. Ponownie miksujemy, ale niezbyt dokładnie, żeby zostały wyczuwalne grudki.

Krok 2

Smalec przechowujemy w lodówce. Jemy z kromką świeżego chleba z dodatkiem ogórka kiszonego lub małosolnego.

Smacznego