Tatar ze śledzia z pietruszką i papryczką jalapeno

Tatar ze śledzia z pietruszką i papryczką jalapeno
Przekąski
1-2
Łatwe
20min

Składniki

  • 2-4 płaty śledziowe Carrefour
  • łyżka kaparów Carrefour
  • łyżka papryczek jalapeno
  • 4-5 marynowanych grzybków
  • 4-5  cebulek marynowanych Carrefour
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 ogórki konserwowe Carrefour Bio
  • łyżeczka musztardy Carrefour Bio
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju lnianego Carrefour
  • 2 kromki pieczywa żytniego Carrefour

Krok 1

Do miski dodajemy odsączone z zalewy i drobno posiekane śledzie. Nastepnie drobno pokrojone w kostkę kapary, grzybki, papryczki jalapeno, cebulki marynowane oraz ogórki konserwowe. Następnie doprawiamy musztardą, pieprzem oraz posiekaną zieloną pietruszką. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz olej lniany.

Krok 2

Za pomocą metalowego krążka wykrawamy okręgi z chleba. Następnie do ich środka nakładamy śledziowy tatar, przygniatamy łyżką i zdejmujemy obręcz. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Przed podaniem dekorujemy świeżą pietruszką. Możemy polać ulubionym olejem.

Jeżeli nie mamy metalowego krążka to natłuszczamy olejem lnianym filiżankę i do niej wkładamy tatar. Przekładamy go na talerz i jemy z chlebem.

 

Tatar ze śledzia to idealna przystawka na świątecznym stole w Boże Narodzenie