Tatar z łososia

Tatar z łososia
Przekąski
4
Łatwe
20min
Ocena 4

Składniki

  • łosoś świeży 500g
  • por- jasna część
  • sok z 1 limonki
  • dymka
  • sezam
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ( lub mniej) sosu sriracha
  • pół łyżeczki oleju sezamowego
  • sałata rzymska
  • pasta wasabi
  • imbir marynowany

Krok 1

Łososia kroimy ostrym nożem w cienkie paski, następnie w kostkę. Niezbyt drobno, żeby tekstura była wyczuwalna.

Sezam prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Jasną część pora drobno kroimy. Szczypior z dymki kroimy niezbyt drobno. 

 

Krok 2

Łososia przekładamy do miski. Dodajemy 3 łyżki jasnego sosu sojowego, sok z 1 limonki. Doprawiamy sosem sriracha oraz olejem sezamowym. Dodajemy uprażony sezam oraz 2 łyżki posiekanego pora. Całość mieszamy. Podajemy na liściach sałaty rzymskiej. Na koniec posypujemy dymką.  Serwujemy z pastą wasabi i marynowanym imbirem.   

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu