Tartaletki
Karmelizowana cebula
Zaczynamy od przygotowania karmelizowanej cebuli. Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy, pokrojoną w talarki, cebulę. Doprawiamy solą i smażymy około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy cukier oraz ocet balsamiczny i na małym ogniu karmelizujemy jeszcze przez 25-30 minut pilnując, aby się nie przypaliła. Na koniec dodajemy garść posiekanego tymianku.
Płaty ciasta francuskiego wyjmujemy z lodówki. Musi ono chwilę postać w temperaturze pokojowej, nie będzie się wtedy kurczyło w piekarniku. Wycinamy z niego krążki o średnicy ok. 12 cm, które na środku nakłuwamy widelcem. Na każdą tartaletkę nakładamy karmelizowaną cebulę, plaster koziego sera i odrobinę świeżego tymianku, pozostawiając puste brzegi, które potem smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Tartaletki układamy na blaszce. Pieczemy przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (funkcja termoobiegu), do złotego koloru.
"Jeśli o moje zdanie chodzi, te tartaletki to prawdziwe mistrzostwo świata! Podanie ich rodzinie jako przekąskę to świetny pomysł. Warto mieć ich kilka w rezerwie, bo szybko znikają z talerza. Smacznego!"
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies