Tartaletki z karmelizowaną cebulą i kozim serem

Tartaletki z karmelizowaną cebulą i kozim serem
Przekąski
8
Średni
1 godz.
Ocena 5

Składniki

Tartaletki

  • 2 płaty ciasta francuskiego 
  • 1 żółtko jajka
  • 200 g koziego sera
  • świeży tymianek 
  • 250 ml sosu balsamicznego
  • sól i pieprz

 

Karmelizowana cebula

  • 5 dużych cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki brązowego cukru 

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania karmelizowanej cebuli. Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy, pokrojoną w talarki, cebulę. Doprawiamy solą i smażymy około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy cukier oraz ocet balsamiczny i na małym ogniu karmelizujemy jeszcze przez 25-30 minut pilnując, aby się nie przypaliła. Na koniec dodajemy garść posiekanego tymianku. 

Krok 2

Płaty ciasta francuskiego wyjmujemy z lodówki. Musi ono chwilę postać w temperaturze pokojowej, nie będzie się wtedy kurczyło w piekarniku. Wycinamy z niego krążki o średnicy ok. 12 cm, które na środku nakłuwamy widelcem. Na każdą tartaletkę nakładamy karmelizowaną cebulę, plaster koziego sera i odrobinę świeżego tymianku, pozostawiając puste brzegi, które potem smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Tartaletki układamy na blaszce. Pieczemy przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (funkcja termoobiegu), do złotego koloru.

"Jeśli o moje zdanie chodzi, te tartaletki to prawdziwe mistrzostwo świata! Podanie ich rodzinie jako przekąskę to świetny pomysł. Warto mieć ich kilka w rezerwie, bo szybko znikają z talerza. Smacznego!"

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu