Tarta z pomidorami malinowymi

Tarta z pomidorami malinowymi
Przekąski
7-8
Łatwe
1h 15min

Składniki:

  • 230 g ciasta francuskiego w arkuszu
  • 2 pomidory malinowe
  • 500 g serka ricotta
  • 2 jajka Carrefour Bio
  • garść czarnych oliwek Carrefour
  • 50 g parmezanu Carrefour Bio
  • mozzarella burrata
  • garść rukoli
  • sól, pieprz
  • masło (do posmarowania formy)

Krok 1

Formę smarujemy odrobiną masła. Ciasto odwijamy z rulonu i układamy na formie, odrywamy brzegi i dziurkujemy. Tak przygotowany spód wkładamy do piekarnika na 190 stopni C i pieczemy ok. 20 min. Na spód możemy wysypać np. fasolę, aby ciasto się nie wybrzuszyło.
 
Do miski przekładamy ricottę. Dodajemy jajka i starty parmezan (zostawiamy odrobinę sera, aby posypać z wierzchu). Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy na podpieczony spód. Posypujemy resztą parmezanu.

Krok 2

Na wierzchu układamy plasterki pomidorów malinowych. Posypujemy czarnymi oliwkami. Tartę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min w temperaturze ok. 180 C. Przed podaniem układamy na wierzchu mozzarellę i posypujemy rukolą.

Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

3
49
 

0,23 kg

15,17 zł/1 kg

12
99
 

0,5 kg

25,98 zł/1 kg

6
09
 

0,25 kg

24,36 zł/1 kg

19
35
 

15 szt.

1,29 zł/1 szt.

14
39
 

0,45 kg

31,98 zł/1 kg

5
50
 

0,1 kg

55,00 zł/1 kg

4
35
 

0,5 kg

8,70 zł/1 kg

1
25
 

0,02 kg

62,50 zł/1 kg

6
35
 

0,24 kg

26,46 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu