Tarta z kapustą kiszoną, grzybami oraz suszoną żurawiną

Tarta z kapustą kiszoną, grzybami oraz suszoną żurawiną
Przekąski
8
Łatwe
1h

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masłą Jakość z Natury Carrefour
  • szczypta soli
  • 1 jajko Carrefour Bio
  • 300 g kapusty kiszonej Carrefour
  • 2 łyżki oleju Carrefour Bio
  • ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 8-10 suszonych grzybów
  • pół szklanki wody
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jajko, pokrojone zimne masło oraz sól. Zagniatamy na gładkie ciasto , formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na min. 1 h.
Następnie odrywamy 1/2 ciasta, rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim spód formy na tartę. Dziurkujemy spód widelcem. Pieczemy ją ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Krok 2

Grzyby zalewamy wodą i moczymy ok. 10 min. Na patelnię wlewamy olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, kumin oraz odsączone i pokrojone grzyby. Całość mieszamy i podsmażamy ok. 8 min. Następnie dodajemy odsączoną i przepłukana kapustę kiszoną. Po chwili suszoną żurawinę. Całość mieszamy i dusimy ok. 15-20 min. Na końcu posypujemy zieloną pietruszką.
Powstały farsz nakładamy na podpieczony spód. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy ,następnie tniemy na podłużne paski i dekorujemy nimi ciasto w kratkę. Wkładamy do piekarnika na 30 min.