Sushi z tuńczykiem, mango i awokado posypane czarnym sezamem

Sushi z tuńczykiem, mango i awokado posypane czarnym sezamem
Przekąski
2-3 os
Łatwe
1h

Składniki:

  • 200 g ryżu do sushi
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 2 arkusze nori
  • 100 g polędwicy z tuńczyka
  • 1/2 mango
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżeczki wasabi

Do podania:

  • łyżka czarnego sezamu
  • sos sojowy Carrefour

Krok 1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przygotowujemy zaprawę do ryżu. Wlewamy ocet ryżowy oraz cukier do garnka i podgrzewamy, aż się rozpuści. Gdy ostygnie powstały płyn, przelewamy do ryżu i dokładnie mieszamy. Ryż studzimy przykrywając wilgotną ściereczką, aby nie wysechł.

Krok 2

Na bambusową matę kładziemy arkusz nori matową stroną do góry. Układamy na nim warstwę ryżu, pozostawiając 1 cm marginesu z góry i z dołu. Następnie przy jednej krawędzi rozsmarowujemy odrobinę wasabi. Po chwili układamy kawałki surowego tuńczyka, pokrojone w paski mango oraz awokado. (Jeżeli nie przepadamy za surową rybą możemy ugrillować tuńczyka kilka minut z każdej strony). Przytrzymujemy składniki, żeby się nie przesuwały podczas rolowania i zwijamy powoli. Rolkę kroimy w poprzek na kawałki o grubości 1 – 1,5cm bardzo ostrym nożem. Przed podaniem posypujemy sezamem. Podajemy z sosem sojowym.

Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

11
39
 

0,5 kg

22,78 zł/1 kg

6
99
 

0,15 l

46,60 zł/1 l

8
39
 

0,15 l

55,93 zł/1 l

5
99
 

1 kg

6
99
 

0,226 kg

30,93 zł/1 kg

7
99
 

0,015 kg

532,67 zł/1 kg

9
99
 

1 szt.

12
49
 

2 szt.

6,25 zł/1 szt.

6
99
 

1 szt.

4
99
 

0,125 l

39,92 zł/1 l

6
99
 

0,05 kg

139,80 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu