Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przygotowujemy zaprawę do ryżu. Wlewamy ocet ryżowy oraz cukier do garnka i podgrzewamy, aż się rozpuści. Gdy ostygnie powstały płyn, przelewamy do ryżu i dokładnie mieszamy. Ryż studzimy przykrywając wilgotną ściereczką, aby nie wysechł.
Na bambusową matę kładziemy arkusz nori matową stroną do góry. Układamy na nim warstwę ryżu, pozostawiając 1 cm marginesu z góry i z dołu. Następnie przy jednej krawędzi rozsmarowujemy odrobinę wasabi. Po chwili układamy kawałki surowego tuńczyka, pokrojone w paski mango oraz awokado. (Jeżeli nie przepadamy za surową rybą możemy ugrillować tuńczyka kilka minut z każdej strony). Przytrzymujemy składniki, żeby się nie przesuwały podczas rolowania i zwijamy powoli. Rolkę kroimy w poprzek na kawałki o grubości 1 – 1,5cm bardzo ostrym nożem. Przed podaniem posypujemy sezamem. Podajemy z sosem sojowym.
Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies