Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, sól oraz wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 10-15 min aż będzie gładkie i elastyczne. Możemy posypać odrobiną mąki, aby się nie kleiło. Formujemy z niego kulę i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1,5h do wyrośnięcia. Następnie formujemy 9-10 małych kulek, rozwałkowujemy je na okręgi i zostawiamy na 40 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C. Pity pieczemy na dobrze rozgrzanej blaszce lub kamieniu do pizzy ok. 15 min do wyrośnię-cia i zarumienienia.
Pomidorki kroimy na ćwiartki, ogórki na mniejsze kawałki a cebulę w piórka. Fetę kro-imy w kostkę. Oliwki kroimy na mniejsze kawałki i wydrążamy pestki (nie musimy tego robić, trzeba tylko uważać na pestki podczas konsumpcji). Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy oregano oraz oliwą. Posypujemy serem feta oraz świeżą bazylią.
Każdą pitę nacinamy z jednej strony, aby powstała kieszonka. Powstałą sałatką nadziewamy upieczone pity.
Smacznego
0,45 kg
24,42 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies