Spring Rolls

Spring Rolls
Przekąski
4
Łatwe
30 min
Ocena 4

Spring rollsy z papieru ryżowego to idealny przysmak dla tych, którzy szukają odskoczni od tradycyjnej kuchni. Jeśli więc poszukujesz receptury na pożywny posiłek lub nie wiesz, co przygotować na przyjęcie w ramach przystawki, przygotuj spring rolls! Przepis prezentujemy poniżej.

Składniki

Rollsy

Sos 1

Sos 2

  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • pół łyżeczki sosu chili
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Wszystkie warzywa kroimy na cienkie paseczki. Płat papieru ryżowego zamaczamy w zimnej wodzie, tylko przez 1 sekundę. Kładziemy na blat.

 

Krok 2

Z liści kapusty pekińskiej odcinamy twardą część. Układamy liść na środku papieru ryżowego. Na niego wykładamy kilka paseczków rzepy, papryki, marchewki, awokado, ogórka i mango. Kładziemy na nie kiełki, odrobinę makaronu ryżowego, listki mięty oraz kolendry. Boki papieru zawijamy do środka. Część od siebie zawijamy na górę, mocno ściskając warzywa palcami. Zawijamy w rulon.

Krok 3

Składniki na sosy mieszamy ze sobą. Przepis na spring rolls gotowy!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu