śledzie po kaszubsku

śledzie po kaszubsku
Przekąski
4-6
Łatwe
1h
Ocena 4

Składniki

 
  • 500g śledzi
  • 4 łyżki octu
  • 3 małe cebule
  • 6 śliwek suszonych
  • 3 ogórki kiszone
  • 180g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz

Krok 1

śledzie po kaszubsku - sposób wykonania

Śledzie umieszczamy w misce, płuczemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Osuszamy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Wkładamy je do miski, zalewamy octem i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Krok 2

śledzie po kaszubsku - składniki

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy przyprawy: majeranek, liście laurowe, ziela angielskie oraz pieprz. Chwilę podgrzewamy i dodajemy posiekane śliwki, ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Ściągamy z ognia, dodajemy gorczycę i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu zalewę mieszamy razem ze śledziami lub przekładamy warstwowo w słoiku. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień.

Polecamy przepis na Boże Narodzenie. Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

8
89
 

0,4 kg

22,23 zł/1 kg

3
89
 

1 l

2
10
 

4,19 zł/1 kg

10
59
 

0,2 kg

52,95 zł/1 kg

15
49
 

0,81 kg

19,12 zł/1 kg

5
59
 

0,21 kg

26,62 zł/1 kg

7
69
 

0,2 kg

38,45 zł/1 kg

1
59
 

0,03 kg

53,00 zł/1 kg

1
49
 

0,015 kg

99,33 zł/1 kg

1
59
 

0,066 kg

24,09 zł/1 kg

1
19
 

0,015 kg

79,33 zł/1 kg

1
55
 

0,02 kg

77,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu