śledzie po kaszubsku

śledzie po kaszubsku
Przekąski
4-6
Łatwe
1h
Ocena 4

Składniki

 
  • 500g śledzi
  • 4 łyżki octu
  • 3 małe cebule
  • 6 śliwek suszonych
  • 3 ogórki kiszone
  • 180g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz

Krok 1

śledzie po kaszubsku - sposób wykonania

Śledzie umieszczamy w misce, płuczemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Osuszamy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Wkładamy je do miski, zalewamy octem i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Krok 2

śledzie po kaszubsku - składniki

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy przyprawy: majeranek, liście laurowe, ziela angielskie oraz pieprz. Chwilę podgrzewamy i dodajemy posiekane śliwki, ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Ściągamy z ognia, dodajemy gorczycę i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu zalewę mieszamy razem ze śledziami lub przekładamy warstwowo w słoiku. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień.

Polecamy przepis na Boże Narodzenie. Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

10
25
 

0,4 kg

25,63 zł/1 kg

5
39
 

0,5 l

10,78 zł/1 l

3
99
 

0,25 kg

15,96 zł/1 kg

13
99
 

0,2 kg

69,95 zł/1 kg

10
29
 

0,43 kg

23,93 zł/1 kg

5
89
 

0,21 kg

28,05 zł/1 kg

8
79
 

0,58 kg

15,16 zł/1 kg

1
79
 

0,03 kg

59,67 zł/1 kg

1
39
 

0,015 kg

92,67 zł/1 kg

1
39
 

0,066 kg

21,06 zł/1 kg

1
29
 

0,015 kg

86,00 zł/1 kg

1
49
 

0,02 kg

74,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu