śledzie po kaszubsku

śledzie po kaszubsku
Przekąski
4-6
Łatwe
1h
Ocena 4

Składniki

 
  • 500g śledzi
  • 4 łyżki octu
  • 3 małe cebule
  • 6 śliwek suszonych
  • 3 ogórki kiszone
  • 180g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz

Krok 1

śledzie po kaszubsku - sposób wykonania

Śledzie umieszczamy w misce, płuczemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Osuszamy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Wkładamy je do miski, zalewamy octem i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Krok 2

śledzie po kaszubsku - składniki

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy przyprawy: majeranek, liście laurowe, ziela angielskie oraz pieprz. Chwilę podgrzewamy i dodajemy posiekane śliwki, ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Ściągamy z ognia, dodajemy gorczycę i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu zalewę mieszamy razem ze śledziami lub przekładamy warstwowo w słoiku. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień.

Polecamy przepis na Boże Narodzenie. Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

9
99
 

0,4 kg

24,98 zł/1 kg

3
49
 

1 l

2
00
 

3,99 zł/1 kg

10
59
 

0,2 kg

52,95 zł/1 kg

11
19
 

0,54 kg

20,72 zł/1 kg

5
99
 

0,21 kg

28,52 zł/1 kg

6
39
 

0,2 kg

31,95 zł/1 kg

1   
59
0
99
 

0,03 kg

33,00 zł/1 kg

-38%
1
29
 

0,015 kg

86,00 zł/1 kg

1
29
 

0,066 kg

19,55 zł/1 kg

1
25
 

0,015 kg

83,33 zł/1 kg

1   
39
0
99
 

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

-29%

Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród