Śledzie umieszczamy w misce, płuczemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Osuszamy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Wkładamy je do miski, zalewamy octem i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy przyprawy: majeranek, liście laurowe, ziela angielskie oraz pieprz. Chwilę podgrzewamy i dodajemy posiekane śliwki, ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Ściągamy z ognia, dodajemy gorczycę i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu zalewę mieszamy razem ze śledziami lub przekładamy warstwowo w słoiku. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień.
Polecamy przepis na Boże Narodzenie. Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies