śledzie po kaszubsku

śledzie po kaszubsku
Przekąski
4-6
Łatwe
1h
Ocena 4

Składniki

 
  • 500g śledzi
  • 4 łyżki octu
  • 3 małe cebule
  • 6 śliwek suszonych
  • 3 ogórki kiszone
  • 180g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz

Krok 1

śledzie po kaszubsku - sposób wykonania

Śledzie umieszczamy w misce, płuczemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Osuszamy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Wkładamy je do miski, zalewamy octem i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Krok 2

śledzie po kaszubsku - składniki

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy przyprawy: majeranek, liście laurowe, ziela angielskie oraz pieprz. Chwilę podgrzewamy i dodajemy posiekane śliwki, ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Ściągamy z ognia, dodajemy gorczycę i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu zalewę mieszamy razem ze śledziami lub przekładamy warstwowo w słoiku. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień.

Polecamy przepis na Boże Narodzenie. Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

8
99
 

0,4 kg

22,48 zł/1 kg

4
59
 

0,5 l

9,18 zł/1 l

1
50
 

2,99 zł/1 kg

8
59
 

0,2 kg

42,95 zł/1 kg

7
99
 

0,43 kg

18,58 zł/1 kg

5
19
 

0,21 kg

24,71 zł/1 kg

5   
29
3
99
 

205 g

1,95 zł/100 g

-25%
1
55
 

0,03 kg

51,67 zł/1 kg

1
29
 

0,015 kg

86,00 zł/1 kg

1   
19
0
99
 

0,066 kg

15,00 zł/1 kg

-17%
1   
09
0
99
 

0,015 kg

66,00 zł/1 kg

Promocja
1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy