Salsa

Salsa
Przekąski
4-6
Łatwe
40min

Składniki na Salsę Mango

  • 1 dojrzałe mango
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 papryczka chili
  • 1 papryczka jalapeno
  • sok z połowy limonki
  • garść świeżej kolendry
  • pół garści mięty
  • sól, pieprz

Składniki na Salsę Pomidorową

  • 2 duże pomidory malinowe lub czekoladowe
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 papryczka chili
  • sok z połowy limonki
  • garść kolendry
  • sól, pieprz

Składniki na Salsę Guacamole

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 szalotka
  • 1 papryczka chili
  • 1 pomidor
  • sok z połowy limonki
  • garść kolendry
  • sól, pieprz

Krok 1

Pomidory, papryczki chili, jalapeno i czerwoną cebulę do wszystkich sals, podsmażamy na suchej, mocno rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej).

Salsa Mango

 Mango przecinamy wzdłuż pestki. Kroimy od środka nożem robiąc szachownicę. Owoc wywijamy na drugą stronę i odkrajamy kostki. Następnie drobno siekamy razem z cebulą, chili, jalapeno, kolendrą i miętą. Polewamy całość sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.     

Krok 2

Salsa pomidorowa

Sprażone pomidory obieramy ze skórki. Drobno kroimy razem z podsmażoną cebulą, chili i kolendrą. Całość polewamy sokiem z limonki. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Guacamole

Awokado przecinamy na pół, wzdłuż pestki. Przekręcamy obie połówki i wyciągamy pestkę, ale zachowujemy ją. Do czasu podania wrzuca się ją do gotowego guacamole, aby nie ściemniało. Za pomocą łyżki wyciągamy miąższ. Rozdrabniamy go za pomocą widelca lub w moździerzu. Szalotkę, pomidora, chili oraz kolendrę drobno kroimy. Skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Limonka sztuka
1 szt.
1,59 zł/1 szt.
1,59 zł
Mango sztuka
1 szt.
5,49 zł/1 szt.
5,49 zł
Mięta xxl, doniczka
1 szt.
8,99 zł/1 szt.
8,99 zł
Pomidory gałązka ważone
5,99 zł/1 kg
0,96 zł
Cebula szalotka 250 g
0,25 kg
17,16 zł/1 kg
4,29 zł
Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Papryka jalapeno 80 g
0,15 kg
42,60 zł/1 kg
6,39 zł

Zobacz również inne przepisy