Łososia płuczemy pod zimną wodą. Włoszczyznę obieramy, wkładamy do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy całość około 1,5 litra wody. Cebulę podpiekamy nad palnikiem, dorzucamy do wody. Gotujemy około 25 minut. Wyciągamy włoszczyznę z wody, wkładamy do niej łososia i gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu. Łososia delikatnie wyławiamy, a wywar przelewamy przez sito.
Doprawiamy wywar solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy żelatynę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Marchewkę z wywaru kroimy w plastry. Jajka kroimy w ćwiartki albo plasterki. Na dno salaterek układamy kawałki łososia. Następnie układamy jajka, groszek, kukurydzę (ilość dowolna) i marchewkę. Zalewamy przestudzonym wywarem. Wkładamy do lodówki na całą noc. Aby ładnie i gładko wyciągnąć galaretki, wystarczy salaterki zamoczyć w ciepłej wodzie. Podajemy z natką pietruszki i cytryną.
Idealny przepis na Boże Narodzenie. Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies