Przepis na zawijane czosnkowe bułeczki

Przepis na zawijane czosnkowe bułeczki
Przekąski
24-26szt
Średnie
2h30min

Chyba nie ma nic lepszego niż zapach pieczonych bułeczek w domu…więc z okazji Światowego Dnia Pieczenia dzielimy się naszym ulubionym przepisem na czosnkowe bułeczki.

Składniki na czosnkowe bułeczki

Ciasto:

Masełko czosnkowe:

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy drożdże. Dodajemy cukier, wlewamy wodę oraz mleko, a po chwili łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 min. Następnie wlewamy oliwę. Wsypujemy resztę mąki oraz sól i dokładnie mieszamy, wyrabiając ciasto od kilku do kilkunastu minut. Formujemy z niego kulę i odstawiamy na 45 min do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie do rondelka przekładamy masło. Dodajemy drobno posiekany czosnek i pietruszkę oraz odrobinę soli i mieszamy. Potem zostawiamy do przestudzenia.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Połowę smarujemy masełkiem czosnkowym i przykrywamy czystą częścią. Powstałe ciasto tniemy na podłużne paski o średnicy 1,5 – 2 cm. Następnie każdy pasek zwijamy w rulon.
  4. Rulony wiążemy w supełki, zawijając końce do środka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym masłem. Bułeczki pieczemy ok. 20 min w temperaturze 200 C. Przed podaniem możemy jeszcze posypać je świeżą pietruszką.

Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
29
 

1 kg

3
49
 

1 l

44
99
 

0,5 l

89,98 zł/1 l

5
49
 
5,49 zł najniższa cena

0,5 kg

10,98 zł/1 kg

7
39
 

0,2 kg

36,95 zł/1 kg

6
99
 

1 szt.

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu