Przepis na zawijane czosnkowe bułeczki
Przekąski
Chyba nie ma nic lepszego niż zapach pieczonych bułeczek w domu…więc z okazji Światowego Dnia Pieczenia dzielimy się naszym ulubionym przepisem na czosnkowe bułeczki.
Składniki na czosnkowe bułeczki
Ciasto:
Masełko czosnkowe:
Przygotowanie
- Do miski przekładamy drożdże. Dodajemy cukier, wlewamy wodę oraz mleko, a po chwili łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 min. Następnie wlewamy oliwę. Wsypujemy resztę mąki oraz sól i dokładnie mieszamy, wyrabiając ciasto od kilku do kilkunastu minut. Formujemy z niego kulę i odstawiamy na 45 min do wyrośnięcia.
- W międzyczasie do rondelka przekładamy masło. Dodajemy drobno posiekany czosnek i pietruszkę oraz odrobinę soli i mieszamy. Potem zostawiamy do przestudzenia.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Połowę smarujemy masełkiem czosnkowym i przykrywamy czystą częścią. Powstałe ciasto tniemy na podłużne paski o średnicy 1,5 – 2 cm. Następnie każdy pasek zwijamy w rulon.
- Rulony wiążemy w supełki, zawijając końce do środka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym masłem. Bułeczki pieczemy ok. 20 min w temperaturze 200 C. Przed podaniem możemy jeszcze posypać je świeżą pietruszką.