Przepis na zapiekany camembert z zawijanymi paluszkami z ciasta francuskiego z boczkiem
Przekąski
Szykuje się impreza andrzejkowa? Rozpieść podniebienia swoich gości zapiekanym camembertem i boczkiem w cieście francuskim. Wróżymy Wam pyszną przekąskę!
Składniki na zapiekany camembert
Przygotowanie
- Z ciasta francuskiego wykrawamy duże okręgi. Na środku jednego arkusza kładziemy camembert. Ciasto dookoła sera smarujemy musztardą.
- Plastry boczku tniemy na cieńsze paski i układamy je wzdłuż na cieście francuskim. Całość przykrywamy drugim okręgiem ciasta francuskiego.
- Wykrawamy środek, w którym znajduje się ser. Camembert tniemy za pomocą noża w szachownicę. Pomiędzy nacięcia wkładamy kawałki pokrojonego w plasterki czosnku. Posypujemy go drobno posiekaną pietruszką.
- Ciasto francuskie tniemy na 2-3 cm paski wzdłuż boczku. Każdy paseczek zwijamy w rulon. Paluszki i ser smarujemy oliwą. Całość posypujemy ziołowym pieprzem.
- Tak przygotowaną przekąskę układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20-25 min. Odrywamy po jednym „paluchu”, który moczymy w płynnym camembercie.