Pieczarki bardzo drobno siekamy. Na patelni rumienimy wcześniej drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Wrzucamy pieczarki, doprawiamy estragonem, solą i pieprzem. Całość smażymy do odparowania wody z pieczarek (zmniejszą swoją objętość o połowę). Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. W międzyczasie majonez łączymy z ketchupem.
Piekarnik ustawiamy na 180°C. Kromki na zapiekanki z chleba smarujemy sosem, nakładamy na nie dość grubą warstwę pieczarek. Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki i układamy na pieczarkach. Posypujemy startym serem mozarella.
Tak przygotowane zapiekanki na chlebie z pieczarkami pieczemy około 20 minut. Możemy je podać ze szczypiorkiem, świeżą pietruszką lub ulubionymi ziołami.
„Uwielbiam zapiekanki na chlebie z pieczarkami i serem. Teraz mój kucharz zaproponował smakowitą odmianę! Muszę przyznać, że dokonał niemożliwego: zadziwił mnie i pysznie zaskoczył. Doprawdy, jak to kilka nietuzinkowych ingrediencji może stworzyć z klasycznego dania… nowego klasyka!”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies