Zapiekanki na chlebie z pieczarkami

Zapiekanki na chlebie z pieczarkami
Przekąski
4
Łatwy
1 h
Ocena 5.2

Składniki na zapiekanki z chleba:

  • 8 kromek chleba żytniego na zakwasie
  • 500 g pieczarek
  • łyżeczka estragonu
  • pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ketchupu
  • 8 pomidorów suszonych
  • 2 kulki mozzarelli
  • oliwa

Jak przygotować zapiekanki z chleba z pieczarkami?

Krok 1

Zapiekanki z chleba – składniki

Pieczarki bardzo drobno siekamy. Na patelni rumienimy wcześniej drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Wrzucamy pieczarki, doprawiamy estragonem, solą i pieprzem. Całość smażymy do odparowania wody z pieczarek (zmniejszą swoją objętość o połowę). Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. W międzyczasie majonez łączymy z ketchupem.

Krok 2.

Piekarnik ustawiamy na 180°C. Kromki na zapiekanki z chleba smarujemy sosem, nakładamy na nie dość grubą warstwę pieczarek. Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki i układamy na pieczarkach. Posypujemy startym serem mozarella.

Zapiekanki na chlebie – przygotowanie

 

Krok 3.

Tak przygotowane zapiekanki na chlebie z pieczarkami pieczemy około 20 minut. Możemy je podać ze szczypiorkiem, świeżą pietruszką lub ulubionymi ziołami.

„Uwielbiam zapiekanki na chlebie z pieczarkami i serem. Teraz mój kucharz zaproponował smakowitą odmianę! Muszę przyznać, że dokonał niemożliwego: zadziwił mnie i pysznie zaskoczył. Doprawdy, jak to kilka nietuzinkowych ingrediencji może stworzyć z klasycznego dania… nowego klasyka!”

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu