Przepis na sushi burgery

Przepis na sushi burgery
Przekąski
1-2
Łatwe
45min

Uwaga, wielbiciele sushi!  Co powstanie z dużego kawałka ryby, porcji ryżu i pysznych dodatków? Jak myślicie? Odpowiedź to sushi burger! Wypróbujcie nasz przepis!

Składniki

Do burgera

Do obtoczenia

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy, aż wystygnie.
  2. Na płat nori nakładamy połowę porcji ryżu. Smarujemy z wierzchu serkiem, układamy plasterki wędzonego łososia.
  3. Skrapiamy olejem sezamowym, sokiem z cytryny oraz sosem sriracha. Następnie układamy plasterki awokado oraz ogórka. Na samej górze układamy kolejną porcję ryżu.
  4. Z płatka nori wykrawamy mniejszy kwadrat. Kładziemy go na wierzchu i formujemy kulkę. Możemy sobie pomóc folia spożywczą.
  5. Zawiniętą kulkę wkładamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie odwijamy kulkę i obtaczamy ją w jogurcie naturalnym, a następnie w panko.
  6. Burgera pieczemy w temperaturze 180°C ok. 20 min do zarumienienia.
  7. Podajemy przekrojony na pół. Polewamy go sosem sojowym oraz srirachą.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu