Przepis na sushi burgery
Przekąski
Uwaga, wielbiciele sushi! Co powstanie z dużego kawałka ryby, porcji ryżu i pysznych dodatków? Jak myślicie? Odpowiedź to sushi burger! Wypróbujcie nasz przepis!
Składniki
Do burgera
Do obtoczenia
Przygotowanie
- Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy, aż wystygnie.
- Na płat nori nakładamy połowę porcji ryżu. Smarujemy z wierzchu serkiem, układamy plasterki wędzonego łososia.
- Skrapiamy olejem sezamowym, sokiem z cytryny oraz sosem sriracha. Następnie układamy plasterki awokado oraz ogórka. Na samej górze układamy kolejną porcję ryżu.
- Z płatka nori wykrawamy mniejszy kwadrat. Kładziemy go na wierzchu i formujemy kulkę. Możemy sobie pomóc folia spożywczą.
- Zawiniętą kulkę wkładamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie odwijamy kulkę i obtaczamy ją w jogurcie naturalnym, a następnie w panko.
- Burgera pieczemy w temperaturze 180°C ok. 20 min do zarumienienia.
- Podajemy przekrojony na pół. Polewamy go sosem sojowym oraz srirachą.