Przepis na selerybę – jak ją zrobić?
Przekąski
Pyszna, wegańska przystawka na Boże Narodzenie? Dlaczego nie. Zobacz, jak przygotować selerybę, czyli wegańską rybę z selera.
Składniki na selerybę
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy kostkę bulionową, sos sojowy, drobno pokrojony 1 arkusz nori, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość doprowadzamy do wrzenia.
- Następnie wrzucamy pokrojonego na kawałki selera i gotujemy przez 15-20 min. Po tym czasie zawartość odcedzamy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Doprawiamy do smaku solą.
- Teraz przygotowujemy się do panierowania. Do jednej miski wlewamy mleko sojowe, a do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Pozostałe arkusze nori tniemy na 4 równe paski. Każdy kawałek selera obwijamy paskiem nori. Moczymy go w mleku sojowym,. a następnie obtaczamy w bułce tartej. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na niej kawałki selera na złoty kolor z obu stron.