Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora z kurczakiem, szpinakiem i mieszanką serów

Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora z kurczakiem, szpinakiem i mieszanką serów
Przekąski
2-3
Łatwe
1h

Mamma Mia, toż to pizza z kalafiora! Sprawdź ten oryginalny i niedrogi przepis, będący naszą odpowiedzią na inflację i razem świętujmy Dzień pizzy.  A dodatki!? Proponujemy kurczaka, szpinak i ser, ale jeśli chcesz dodać ananasa, to nikt nie musi wiedzieć… 

Składniki na pizzę z kalafiora

Spód:

Sos:

Dodatki:

Przygotowanie

  1. Kalafiora dzielimy na różdżki i gotujemy. Następnie odcedzamy. Przekładamy do miski i blendujemy na gładką pastę. Za pomocą ręcznika papierowego odsączamy nadmiar wody.
  2. Wbijamy 2 jajka. Doprawiamy pieprzem, solą oraz dodajemy starte sery. Następnie wsypujemy zioła prowansalskie i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy łyżką oliwy. Z przygotowanej masy formujemy na blasze placek w kształcie pizzy. Wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 15 min.
  4. W tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy przetarty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka chwil. Doprawiamy pieprzem, solą i wlewamy passatę.
  5. Pierś kurczaka kroimy w paseczki. Polewamy oliwą i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron.
  6. Podpieczony spód pizzy wyjmujemy z piekarnika. Smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka. Całość posypujemy serem. Dekorujemy kilkoma listkami szpinaku. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 7-8 min.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu