Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora z kurczakiem, szpinakiem i mieszanką serów
Przekąski
Mamma Mia, toż to pizza z kalafiora! Sprawdź ten oryginalny i niedrogi przepis, będący naszą odpowiedzią na inflację i razem świętujmy Dzień pizzy. A dodatki!? Proponujemy kurczaka, szpinak i ser, ale jeśli chcesz dodać ananasa, to nikt nie musi wiedzieć…
Składniki na pizzę z kalafiora
Spód:
Sos:
Dodatki:
Przygotowanie
- Kalafiora dzielimy na różdżki i gotujemy. Następnie odcedzamy. Przekładamy do miski i blendujemy na gładką pastę. Za pomocą ręcznika papierowego odsączamy nadmiar wody.
- Wbijamy 2 jajka. Doprawiamy pieprzem, solą oraz dodajemy starte sery. Następnie wsypujemy zioła prowansalskie i wszystko dokładnie mieszamy.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy łyżką oliwy. Z przygotowanej masy formujemy na blasze placek w kształcie pizzy. Wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 15 min.
- W tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy przetarty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka chwil. Doprawiamy pieprzem, solą i wlewamy passatę.
- Pierś kurczaka kroimy w paseczki. Polewamy oliwą i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron.
- Podpieczony spód pizzy wyjmujemy z piekarnika. Smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka. Całość posypujemy serem. Dekorujemy kilkoma listkami szpinaku. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 7-8 min.