Przepis na ogórki po koreańsku

Przepis na ogórki po koreańsku
Przekąski
3-4
Łatwe
30min

Jak początek sierpnia… to muszą być ogórki! Konserwujemy je, pasteryzujemy. Zamykamy w słoiczkach, by ich smakiem cieszyć się cały rok. A w sezonie najlepiej smakują prosto z krzaczka. Czas więc na tę świeżą rozkosz – ogórki po koreańsku. Sprawdź nasz przepis na ekonomiczne, sezonowe i zdrowe śniadanie. Niech orientalny klimat zagości na Twoim talerzu już od rana. 

Składniki na ogórki po koreńsku

Przygotowanie

  1. Ogórki układamy pomiędzy patyczki. Nacinamy prosto, następnie odwracamy i tniemy po skosie.
  2. Przekładamy do miski, posypujemy solą oraz zalewamy wodą. Gdy zmiękną, odcedzamy.
  3. Do osobnej miseczki dodajemy cukier trzcinowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, sezam, papryczkę chili, starte ząbki czosnku oraz sos sojowy. Całość mieszamy.
  4. Powstały sos dodajemy do ogórków i dokładnie mieszamy.
 
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu