Kutia

Kutia
Przekąski
8-9
Łatwe
1h 30mn

Składniki na kutię:

Jak zrobić kutię?

  1. Pszenicę płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości ok. 1 h. Zmielony lub zblendowany uprzednio mak zalewamy odrobiną wrzątku i odstawiamy do napęcznienia (jeżeli będzie zbyt wodnisty – odcedzamy).
  2. Pszenicę na kutię mieszamy z makiem, a następnie polewamy płynnym miodem. Całość mieszamy z cukrem pudrem oraz ekstraktem migdałowym.
  3. Do masy na kutię dodajemy posiekane rodzynki, migdały oraz kandyzowane owoce. Całość mieszamy, polewamy śmietanką i ponownie mieszamy.
  4. Gotową kutię najlepiej włożyć na całą noc do lodówki, wtedy wszystkie składniki odpowiednio się zwiążą.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu