Przepis na czekośliwkę-powidła śliwkowe z czekoladą. Jak je zrobić?

Przepis na czekośliwkę-powidła śliwkowe z czekoladą. Jak je zrobić?
Przekąski
2-3 słoiczki ok 280ml
Łatwy
1h 30min

Wpaść, jak śliwka w… czekoladę?! Wypróbuj powidła o zniewalającym połączeniu sezonowych śliwek z gorzką czekoladą . Przekonaj się, że ten smak zawróci Ci w głowie – oto przepis na czekośliwkę 

Składniki na czekośliwkę

Przygotowanie

  1. Na patelnię o grubym dnie wrzucamy wypestkowane śliwki, które posypujemy cukrem.
  2. Dusimy na małym ogniu przez ok. 1h, aż śliwki staną się miękkie. Możemy w tym momencie zblendować śliwki na gładkie puree, bądź dusić jeszcze 30 min, aż same się rozpadną.
  3. Pod koniec dodajemy pokrojoną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Powstały krem przekładamy do słoiczków.
 
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu