Przepis na corndogi. Jak je zrobić?

Przepis na corndogi. Jak je zrobić?
Przekąski
4-5
Łatwe
45min

Szybka i sycąca przekąska na karnawałową imprezę? Tylko corndogi! Zawrócą Ci w głowie smakiem i niebanalnym aromatem, bo są z nutką kukurydzy. To będzie prawdziwy hit! 

Składniki na corndogi

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, kukurydzianą, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cukier. Dokładnie mieszamy.
  2. Do osobnej miski wbijamy jajko i wlewamy mleko – ważne, aby one nie były zimne. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Mleko z jajkiem wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy, aż powstanie gęste i jednolite ciasto.
  3. Parówki przekrawamy na pół. Każdą połówkę nabijamy na drewniany patyczek do szaszłyków. Olej rozgrzewamy. Każdy patyczek zanurzamy w cieście i wkładamy do wrzącego oleju.
  4. Corndogi smażymy ok. 3 min., aż będą rumiane i wyrośnięte. Następnie przekładamy je na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Corndogi podajemy z ketchupem.
  5. Ciasta może trochę zostać. Wtedy można „dorobić” więcej corndogów lub usmażyć samo ciasto, np. w formie kuleczek.

Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

11
29
 

0,2 kg

56,45 zł/1 kg

2
29
 

1 kg

3
29
 

1 l

4
49
 

1 kg

0
75
 

0,03 kg

25,00 zł/1 kg

7
59
 

1 l

8
75
 

0,58 kg

15,09 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu