Przepis na corndogi. Jak je zrobić?
Przekąski
Szybka i sycąca przekąska na karnawałową imprezę? Tylko corndogi! Zawrócą Ci w głowie smakiem i niebanalnym aromatem, bo są z nutką kukurydzy. To będzie prawdziwy hit!
Składniki na corndogi
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę pszenną, kukurydzianą, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cukier. Dokładnie mieszamy.
- Do osobnej miski wbijamy jajko i wlewamy mleko – ważne, aby one nie były zimne. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Mleko z jajkiem wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy, aż powstanie gęste i jednolite ciasto.
- Parówki przekrawamy na pół. Każdą połówkę nabijamy na drewniany patyczek do szaszłyków. Olej rozgrzewamy. Każdy patyczek zanurzamy w cieście i wkładamy do wrzącego oleju.
- Corndogi smażymy ok. 3 min., aż będą rumiane i wyrośnięte. Następnie przekładamy je na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Corndogi podajemy z ketchupem.
- Ciasta może trochę zostać. Wtedy można „dorobić” więcej corndogów lub usmażyć samo ciasto, np. w formie kuleczek.