Przepis na chłodnik arbuzowy

Przepis na chłodnik arbuzowy
Przekąski
4
Łatwy
30 min.
Ocena 4

Składniki

  • 1 kg miąższu arbuza
  • 300 g truskawek
  • sok z 1 cytryny 
  • świeża mięta 
  • garść pistacji 
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • ser feta 

Krok 1

Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy pestki. Imbir trzemy na tarce. Z truskawek usuwamy szypułki. Arbuz, truskawki, imbir i garść mięty umieszczamy w naczyniu i blendujemy. Powstałą masę odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Prażymy pistacje na suchej patelni, następnie siekamy. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy w palcach.

Krok 2

Siekamy małą garść mięty. Gdy chłodnik osiągnie odpowiednią temperaturę przelewamy go do miseczek. Dekorujemy serem feta, pistacjami i posiekaną miętą. 

"Zarządzam koniec zupowej rutyny – tego lata mają rządzić chłodniki. Niech opanują Wasze stoły i kubki smakowe. Na początek arbuz. Mój kucharz odkryje przed Wami niezwykły przepis, który przekona nawet sceptyków."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Mięta ogrodowa świeża
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
Carrefour Feta Ser 200 g
0,21 kg
49,48 zł/1 kg
10,39 zł
Helio Orzechy pistacjowe 80 g
0,08 kg
149,88 zł/1 kg
11,99 zł

Zobacz również inne przepisy