Przepis na chłodnik arbuzowy

Przepis na chłodnik arbuzowy
Przekąski
4
Łatwy
30 min.
Ocena 4

Składniki

  • 1 kg miąższu arbuza
  • 300 g truskawek
  • sok z 1 cytryny 
  • świeża mięta 
  • garść pistacji 
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • ser feta 

Krok 1

Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy pestki. Imbir trzemy na tarce. Z truskawek usuwamy szypułki. Arbuz, truskawki, imbir i garść mięty umieszczamy w naczyniu i blendujemy. Powstałą masę odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Prażymy pistacje na suchej patelni, następnie siekamy. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy w palcach.

Krok 2

Siekamy małą garść mięty. Gdy chłodnik osiągnie odpowiednią temperaturę przelewamy go do miseczek. Dekorujemy serem feta, pistacjami i posiekaną miętą. 

"Zarządzam koniec zupowej rutyny – tego lata mają rządzić chłodniki. Niech opanują Wasze stoły i kubki smakowe. Na początek arbuz. Mój kucharz odkryje przed Wami niezwykły przepis, który przekona nawet sceptyków."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1 szt.

4,99 zł

24,99 zł/1 kg

2,50 zł

0,2 kg

88,45 zł/1 kg

17,69 zł

7,99 zł/1 kg

1,60 zł

0,08 kg

149,88 zł/1 kg

11,99 zł

Zobacz również inne przepisy