Przepis na bruschettę z ricottą
Przekąski
Wakacje już za chwilę, a sezon na wiśnie i czereśnie trwa! Więc pokuś się o letnie doznania smakowe i połącz soczystość owoców z włoskimi dodatkami, częstując się przepisem na naszą bruschettę. Czy to będzie dobre? Jeszcze jak!
Składniki bruschettę z ricottą
- 2-3 małe ciabatty
- 70 g prosciutto Carrefour
- 200 g ricotty Carrefour
- 200 g czereśni lub wiśni
- 2-3 łyżki octu balsamicznego Carrefour BIO
- 2-3 łyżki oliwy Carrefour
- 1/2 łyżeczki pieprzu Carrefour
Przygotowanie
- Ciabattę kroimy na 2-3 cm kromeczki. Układamy je na patelni, polewamy oliwą i smażymy do zarumienienia z obu stron.
- Potem każdą kromeczkę smarujemy porcją ricotty. Następnie układamy po kawałku prosciutto.
- Czereśnie przepoławiamy. Przekładamy na patelnię i polewamy octem balsamicznym. Podsmażamy kilka minut.
- Na koniec dekorujemy bruschetty czereśniami. Polewamy powstałym sokiem i doprawiamy pieprzem.