Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Bakłażana kroimy na 2 cm krążki. Nacieramy ząbkiem czosnku, posypujemy solą, pieprzem, suszonym oregano i polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy na 10 min do piekarnika. W międzyczasie podgrzewamy sos pomidorowy. Kroimy pomidora i mozzarellę na plasterki. Na każdy plaster bakłażana nakładamy łyżkę ciepłego sosu, plaster pomidora, plaster mozzarelli.
Całość posypujemy oregano oraz pieprzem. Możemy skropić odrobiną oliwy. Wkładamy ponownie do piekarnika na 7-8 min aż ser się roztopi. Przed podaniem posypujemy świeżymi listkami bazylii.
„Oto kulinarny sojusz Francji i Włoch! Gdy francuski sos pomidorowy sprzymierzy się z włoskim serem, efekt będzie doskonały.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies