Pełnoziarniste paluchy serowe z ziołami i serem mimolette

Pełnoziarniste paluchy serowe z ziołami i serem mimolette
Przekąski
25-30
Łatwe
30min
Ocena 4

Składniki

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka BIO Carrefour
  • 125 g masła
  • 125 g tartego sera Mimolette 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • jasny i czarny sezam ( do posypania)

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz chili. Przekładamy do miski masło i dokładnie ucieramy, aż powstanie kruszonka. Następnie wrzucamy starty ser oraz jedno jajko oraz żółtko. Ciasto lekko wyrabiamy przez 2-3 minuty. Owijamy w folię i odkładamy na kilka chwil do lodówki. 

 

Krok 2

Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy i tniemy na cienkie paski. Blachę smarujemy masłem. Paski ciasta skręcamy w spiralki i przekładamy na blachę. Smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C, przez ok. 20 min, do zarumienienia.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

13
69
 

0,9 kg

15,21 zł/1 kg

6
69
 

6 szt.

1,12 zł/1 szt.

7
99
 

0,2 kg

39,95 zł/1 kg

16
39
 

0,2 kg

81,95 zł/1 kg

2   
09
1
79
 

0,015 kg

119,33 zł/1 kg

-14%
0
59
 

0,03 kg

19,67 zł/1 kg

6
99
 

0,2 kg

34,95 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy