Pasztet z resztek po Świętach

Pasztet z resztek po Świętach
Przekąski
3-4
Łatwe
1h40min

Zobacz prosty przepis na pyszny pasztet z produktów, które często zostają po Świętach. Nie wyrzucaj jedzenia, zamień je w nowe danie! Tak wyglądają odpowiedzialne święta z Carrefour.

Składniki na pasztet z resztek:

 

 

Jak przygotować pasztet z resztek pieczonego mięsa lub mięsa z rosołu?

 

  1. Wlej olej na patelnię, dodaj drobno posiekaną cebulkę i podsmażaj aż się zarumieni. W tym czasie namocz bułkę w wodzie.
  2. Zawartość patelni przełóż do miski i dodaj warzywa z rosołu. Możesz je rozdrobnić widelcem. Następnie dodaj namoczoną bułkę oraz rozdrobnione na mniejsze kawałki mięso. Dopraw do smaku solą i dodaj kilka ziaren pieprzu, a następnie zblenduj całość na gładką masę. Do pasztetu z resztek możesz dodać 1 jajko, jeśli chcesz, aby pasztet był bardziej zbity, jednak nie jest to konieczne.
  3. Wnętrze foremki posmarują oliwą, przełóż do niej masę na pasztet i wyrównaj, a następnie udekoruj kilkoma suszonymi śliwkami. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 75 min. Następnie wystudź, a po wystygnięciu włóż na kilka godzin do lodówki.

         Smacznego!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu