Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii
Przekąski
4 os
Łatwy
1,5h
Ocena 4

Składniki

Ciasto:
  • 3 cukinie
  • 2 małe marchewki 
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kilka gałązek świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
  • 3 gałązki świeżego tymianku lub 1,5 łyżeczki suszonego
  • Pęczek świeżej pietruszki
  • Pęczek koperku 
  • Sól, pieprz

Krok 1

Cukinię myjemy i ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Ścieramy do niej również obraną cebulę. Całość solidnie solimy i odstawiamy na 20 minut, aż puści sok. 

 

 

 

Krok 2

Po tym czasie odcedzamy całość na sicie, dokładnie dociskamy aby pozbyć się całej wody. Do cukinii ścieramy również obraną marchewkę. Wyciskamy czosnek. Dodajemy przyprawy, kaszę, bułkę, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Formę keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy pasztet i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190C przez 1 godzinę i 15 minut. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
00
 

~ 0,5 kg

13,99 zł/1 kg

1
80
 

~ 0,5 kg

3,59 zł/1 kg

2
00
 

~ 0,25 kg

7,99 zł/1 kg

3
49
 

0,1 kg

34,90 zł/1 kg

14
29
 

10 szt.

1,43 zł/1 szt.

7
59
 

0,45 kg

16,87 zł/1 kg

4
99
 

0,4 kg

12,48 zł/1 kg

2
29
 

0,008 kg

286,25 zł/1 kg

2
15
 

0,008 kg

268,75 zł/1 kg

2
15
 

1 szt.

1
99
 

1 szt.

2
29
 

0,02 kg

114,50 zł/1 kg

6
99
 
8,19 zł najniższa cena

0,04 kg

174,75 zł/1 kg

-15%

Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu