Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii
Przekąski
4 os
Łatwy
1,5h
Ocena 4

Składniki

Ciasto:
  • 3 cukinie
  • 2 małe marchewki 
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kilka gałązek świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
  • 3 gałązki świeżego tymianku lub 1,5 łyżeczki suszonego
  • Pęczek świeżej pietruszki
  • Pęczek koperku 
  • Sól, pieprz

Krok 1

Cukinię myjemy i ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Ścieramy do niej również obraną cebulę. Całość solidnie solimy i odstawiamy na 20 minut, aż puści sok. 

 

 

 

Krok 2

Po tym czasie odcedzamy całość na sicie, dokładnie dociskamy aby pozbyć się całej wody. Do cukinii ścieramy również obraną marchewkę. Wyciskamy czosnek. Dodajemy przyprawy, kaszę, bułkę, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Formę keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy pasztet i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190C przez 1 godzinę i 15 minut. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
24
 

6,99 zł/1 kg

0
71
 

2,85 zł/1 kg

1
50
 

2,99 zł/1 kg

13
69
 

10 szt.

1,37 zł/1 szt.

15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l

6
39
 

0,45 kg

14,20 zł/1 kg

6
39
 

0,4 kg

15,98 zł/1 kg

2
19
 

0,008 kg

273,75 zł/1 kg

1
99
 

0,008 kg

248,75 zł/1 kg

4
59
 

1 szt.

1
89
 

1 szt.

2
19
 

0,02 kg

109,50 zł/1 kg

0
99
 

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

0
71
 

2,85 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu