Pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny
Przekąski
8-10
Średni
4h

Składniki

  • 1kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki)
  • 1kg mięsa wołowego (udziec albo antrykot)
  • 0,5kg surowego boczku
  • 3-4 cebule
  • 2 bułki kajzerki
  • 4 jajka
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • odrobina masła
  • odrobina bułki tartej
  • świeży rozmaryn

Krok 1

Mięso ,z wyjątkiem wątróbki, kroimy na mniejsze kawałki. Boczek układamy na dnie garnka, następnie wykładamy pozostałe mięso. Cebulę kroimy w ćwiartki i dorzucamy do garnka razem z przyprawami: pieprzem, liśćmi laurowymi, zielem angielskimi, gałką muszkatołową oraz dwiema gałązkami świeżego rozmarynu. Zalewamy wodą do przykrycia mięsa i gotujemy na małym ogniu przez około 2h.

Odstawiamy garnek z ognia i odcedzamy mięso z wywaru. W wywarze zamaczamy plastry bułki i wyciągamy. Całość studzimy, najlepiej przez całą noc. 

 

Krok 2

Wątróbkę podsmażamy na patelni przez około 2 minuty. Ugotowane mięso, bułki oraz wątróbkę mielimy dwukrotnie na drobnych oczkach w maszynce do mięsa.

Żółtka oddzielamy od białek i dorzucamy do zmielonego mięsa. W osobnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mięso doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Mieszamy i na koniec delikatnie dodajemy ubite białka jajek. Keksówkę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą. Pasztet pieczemy przez 1,5h w piekarniku nagrzanym do 190C. Wyciągamy z formy po przestudzeniu. 

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

20
69
 

~ 1 kg

26
10
 

~ 0,45 kg

58,00 zł/1 kg

9
39
 

0,2 kg

46,95 zł/1 kg

5
59
 

~ 0,7 kg

7,99 zł/1 kg

10
79
 

18 szt.

0,60 zł/1 szt.

1
49
 

0,01 kg

149,00 zł/1 kg

2   
15
1
89
 
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 2,15 zł

0,005 kg

378,00 zł/1 kg

-12%
7
99
 

1 szt.

2
69
 

0,5 kg

5,38 zł/1 kg

15
19
 

0,2 kg

75,95 zł/1 kg

4
99
 

0,4 kg

12,48 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu