Mięso ,z wyjątkiem wątróbki, kroimy na mniejsze kawałki. Boczek układamy na dnie garnka, następnie wykładamy pozostałe mięso. Cebulę kroimy w ćwiartki i dorzucamy do garnka razem z przyprawami: pieprzem, liśćmi laurowymi, zielem angielskimi, gałką muszkatołową oraz dwiema gałązkami świeżego rozmarynu. Zalewamy wodą do przykrycia mięsa i gotujemy na małym ogniu przez około 2h.
Odstawiamy garnek z ognia i odcedzamy mięso z wywaru. W wywarze zamaczamy plastry bułki i wyciągamy. Całość studzimy, najlepiej przez całą noc.
Wątróbkę podsmażamy na patelni przez około 2 minuty. Ugotowane mięso, bułki oraz wątróbkę mielimy dwukrotnie na drobnych oczkach w maszynce do mięsa.
Żółtka oddzielamy od białek i dorzucamy do zmielonego mięsa. W osobnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mięso doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Mieszamy i na koniec delikatnie dodajemy ubite białka jajek. Keksówkę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą. Pasztet pieczemy przez 1,5h w piekarniku nagrzanym do 190C. Wyciągamy z formy po przestudzeniu.
Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies