Pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny
Przekąski
8-10
Średni
4h

Składniki

  • 1kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki)
  • 1kg mięsa wołowego (udziec albo antrykot)
  • 0,5kg surowego boczku
  • 3-4 cebule
  • 2 bułki kajzerki
  • 4 jajka
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • odrobina masła
  • odrobina bułki tartej
  • świeży rozmaryn

Krok 1

Mięso ,z wyjątkiem wątróbki, kroimy na mniejsze kawałki. Boczek układamy na dnie garnka, następnie wykładamy pozostałe mięso. Cebulę kroimy w ćwiartki i dorzucamy do garnka razem z przyprawami: pieprzem, liśćmi laurowymi, zielem angielskimi, gałką muszkatołową oraz dwiema gałązkami świeżego rozmarynu. Zalewamy wodą do przykrycia mięsa i gotujemy na małym ogniu przez około 2h.

Odstawiamy garnek z ognia i odcedzamy mięso z wywaru. W wywarze zamaczamy plastry bułki i wyciągamy. Całość studzimy, najlepiej przez całą noc. 

 

Krok 2

Wątróbkę podsmażamy na patelni przez około 2 minuty. Ugotowane mięso, bułki oraz wątróbkę mielimy dwukrotnie na drobnych oczkach w maszynce do mięsa.

Żółtka oddzielamy od białek i dorzucamy do zmielonego mięsa. W osobnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mięso doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Mieszamy i na koniec delikatnie dodajemy ubite białka jajek. Keksówkę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą. Pasztet pieczemy przez 1,5h w piekarniku nagrzanym do 190C. Wyciągamy z formy po przestudzeniu. 

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Łopatka wieprzowa bez kości tacka
15,75 zł/1 kg
15,75 zł
Dolna zraza - udziec wołowy tacka
33,59 zł/1 kg
10,08 zł
Cebula ważona
2,99 zł/1 kg
1,50 zł
Top Jaj Jaja z chowu klatkowego L 15 sztuk
0,98 kg
12,64 zł/1 kg
12,39 zł
Galeo Ziele angielskie 12 g
0,12 szt.
9,08 zł/1 szt.
1,09 zł
Galeo Liście laurowe 5 g
0,05 szt.
21,80 zł/1 szt.
1,09 zł
Kotányi Gałka muszkatołowa cała 9 g
0,009 kg
521,11 zł/1 kg
4,69 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 250 g
0,25 kg
5,96 zł/1 kg
1,49 zł
Łaciate Masło ekstra 200 g
0,2 kg
32,95 zł/1 kg
6,59 zł
Rozmaryn świeży
1 szt.
6,39 zł/1 szt.
6,39 zł

Zobacz również inne przepisy