Farsz:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy żółtka, doprawiamy solą, wlewamy ciepłe mleko oraz wrzucamy pokrojone na kawałki masło.
Całość mieszamy następnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Możemy posypać w trakcie odrobiną mąki, gdyby było zbyt klejące. Następnie formujemy z niego kulę i przykrywamy ściereczką. Kładziemy w ciepłe miejsce na ok 1 h do wyrośnięcia.
W międzyczasie do rondelka wrzucamy opłukaną soczewicę. Dodajemy grzyby, sól oraz olej. Całość zalewamy 200 ml wody i gotujemy ok 20 min, aż soczewica zmięknie.
Na patelnie wlewamy olej. Dodajemy przyprawy oraz drobno pokrojona cebulę. Podsmażamy kilka chwil. Następnie wyławiamy przyprawy i odstawiamy je na bok. Na patelnie wrzucamy ugotowana soczewicę. Doprawiamy sosem sojowym oraz wlewamy mleko. Blendujemy na gładką pastę.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na placek i tniemy nożem wzdłuż na 3-4 kilkucentymetrowe paski. Na środek każdego opaska nakładamy farsz. Zwijamy paszteciki farszem do środka, aby powstał długi rulon. Następnie tniemy je w poprzek na małe paszteciki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 25 min do zarumienienia.
.
Paszteciki i barszczyk idealny duet na Boże Narodzenie
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies