Paszteciki z soczewicą

Paszteciki z soczewicą
Przekąski
25-30
Średnie
2h

Składniki

  • 350 g maki pszennej lub pół na pół z orkiszową
  • 8 g suchych drożdży Carrefour
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka Carrefour Bio ( same żółtka)
  • 90 g miękkiego masła Jakość z Natury Carrefour
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • żółtko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem

Farsz:

  • 200 g soczewicy zielonej Carrefour
  • 4-5 kawałków suszonych grzybów
  • 1/2 łyżeczki oleju Carrefour Bio
  • sól
  • czerwona cebula
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • kilka goździków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 50 ml oleju Carrefour Bio
  • 3 łyżki mleka

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy żółtka, doprawiamy solą, wlewamy ciepłe mleko oraz wrzucamy pokrojone na kawałki masło.
Całość mieszamy następnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Możemy posypać w trakcie odrobiną mąki, gdyby było zbyt klejące. Następnie formujemy z niego kulę i przykrywamy ściereczką. Kładziemy w ciepłe miejsce na ok 1 h do wyrośnięcia.

W międzyczasie do rondelka wrzucamy opłukaną soczewicę. Dodajemy grzyby, sól oraz olej. Całość zalewamy 200 ml wody i gotujemy ok 20 min, aż soczewica zmięknie.

Krok 2

Na patelnie wlewamy olej. Dodajemy przyprawy oraz drobno pokrojona cebulę. Podsmażamy kilka chwil. Następnie wyławiamy przyprawy i odstawiamy je na bok. Na patelnie wrzucamy ugotowana soczewicę. Doprawiamy sosem sojowym oraz wlewamy mleko. Blendujemy na gładką pastę.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na placek i tniemy nożem wzdłuż na 3-4 kilkucentymetrowe paski. Na środek każdego opaska nakładamy farsz. Zwijamy paszteciki farszem do środka, aby powstał długi rulon. Następnie tniemy je w poprzek na małe paszteciki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 25 min do zarumienienia.

.

 

Paszteciki i barszczyk idealny duet na Boże Narodzenie