Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na ósemki. Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Kiełbaski obieramy z osłonki, kroimy na plasterki. Na stolnicy rozkładamy ciasto francuskie. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na trzy równe części. Każdą z nich smarujemy przez środek łyżeczką musztardy i chrzanu.
Na każdą część ciasta nakładamy po 4 kawałki jajka oraz kilka plasterków kiełbasy. Zawijamy w rulon i tniemy w poprzek na mniejsze paszteciki. Czynność dwukrotnie powtarzamy. Smarujemy paszteciki roztrzepanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Pieczemy 30 min., aż wierzch się zarumieni.
„Oto spotkanie polskiej tradycji wielkanocnej z francuską sztuką wypieków: pachnące majerankiem chrupiące paszteciki z białą kiełbasą i jajkiem. Smak godny cesarza na Wielkanoc!”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies