Paszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą i jajkiem

Paszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą i jajkiem
Przekąski
8-10
Łatwy
60 min.
Ocena 3

Składniki

  •            opakowanie ciasta francuskiego
  •            3 jajka + 1 jajko do posmarowania
  •            2 białe kiełbaski
  •            3 łyżeczki chrzanu
  •            3 łyżeczki musztardy
  •            sól, pieprz    
  •            łyżeczka majeranku

 

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na ósemki. Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Kiełbaski obieramy z osłonki, kroimy na plasterki. Na stolnicy rozkładamy ciasto francuskie. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na trzy równe części. Każdą z nich smarujemy przez środek łyżeczką musztardy i chrzanu. 

Krok 2


Na każdą część ciasta nakładamy po 4 kawałki jajka oraz kilka plasterków kiełbasy. Zawijamy w rulon i tniemy w poprzek na mniejsze paszteciki. Czynność dwukrotnie powtarzamy. Smarujemy paszteciki roztrzepanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Pieczemy 30 min., aż wierzch się zarumieni.


„Oto spotkanie polskiej tradycji wielkanocnej z francuską sztuką wypieków: pachnące majerankiem chrupiące paszteciki z białą kiełbasą i jajkiem. Smak godny cesarza na Wielkanoc!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

6
59
 

0,375 kg

17,57 zł/1 kg

9
59
 

10 szt.

0,96 zł/1 szt.

12
00
 

20,00 zł/1 kg

4
59
 

0,19 kg

24,16 zł/1 kg

1
95
 

0,2 kg

9,75 zł/1 kg

3
69
 

1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

1   
39
0
99
 

0,008 kg

123,75 zł/1 kg

-29%

Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród