Paszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą i jajkiem

Paszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą i jajkiem
Przekąski
8-10
Łatwy
60 min.
Ocena 3

Składniki

  •            opakowanie ciasta francuskiego
  •            3 jajka + 1 jajko do posmarowania
  •            2 białe kiełbaski
  •            3 łyżeczki chrzanu
  •            3 łyżeczki musztardy
  •            sól, pieprz    
  •            łyżeczka majeranku

 

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na ósemki. Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Kiełbaski obieramy z osłonki, kroimy na plasterki. Na stolnicy rozkładamy ciasto francuskie. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na trzy równe części. Każdą z nich smarujemy przez środek łyżeczką musztardy i chrzanu. 

Krok 2


Na każdą część ciasta nakładamy po 4 kawałki jajka oraz kilka plasterków kiełbasy. Zawijamy w rulon i tniemy w poprzek na mniejsze paszteciki. Czynność dwukrotnie powtarzamy. Smarujemy paszteciki roztrzepanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Pieczemy 30 min., aż wierzch się zarumieni.


„Oto spotkanie polskiej tradycji wielkanocnej z francuską sztuką wypieków: pachnące majerankiem chrupiące paszteciki z białą kiełbasą i jajkiem. Smak godny cesarza na Wielkanoc!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Henglein Świeże ciasto francuskie XXL 375 g
0,375 kg
15,33 zł/1 kg
5,75 zł
Top Jaj Jaja z chowu ściółkowego L 10 sztuk
0,65 kg
15,06 zł/1 kg
9,79 zł
Morliny Kiełbasa biała 600 g
0,6 kg
23,82 zł/1 kg
14,29 zł
16,79 zł
PROMOCYJNA CENA
Motyl Chrzan tarty 190 g
0,19 kg
19,42 zł/1 kg
3,69 zł
Carrefour Classic Musztarda sarepska 200 g
0,2 kg
9,95 zł/1 kg
1,99 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 250 g
0,25 kg
5,16 zł/1 kg
1,29 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł
Prymat Majeranek suszony 8 g
0,008 kg
186,25 zł/1 kg
1,49 zł

Zobacz również inne przepisy