Dodatkowo:
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Mleko delikatnie podgrzewamy, tak aby było ciepłe, ale nie może parzyć w palec. Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki na ciasto oprócz masła i mleka. Zaczynamy ucierać ręcznie albo w mikserze, powolnym strumieniem dolewając mleko. Wyrabiamy przez 10-15 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Po tym czasie kawałek po kawałku dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy kolejne 5-8 minut. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h-1,5h do wyrośnięcia.
Grzyby suszone dzień wcześniej zalewamy wodą. Następnego dnia grzyby razem z wodą przekładamy do garnka i gotujemy 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedzamy, zachowując wodę. Dokładnie je płuczemy pod bieżącą wodą. Drobno je kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle w dużym garnku.
Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą jeśli jest za kwaśna. Drobno kroimy. Dodajemy do garnka z cebulą i smażymy 5 minut. Dodajemy pokrojone grzyby, liście laurowe, ziela angielskie, bulion i wodę po grzybach (przelaną przez sitko). Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 1h, co jakiś czas mieszając. 10 minut przed końcem otwieramy pokrywkę i pozwalamy wodzie odparować. Wyławiamy ziela angielskie i liście laurowe. Farsz studzimy.
Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy 3 długie prostokąty. Na środek wykładamy farsz i zawijamy dwa dłuższe końce w roladę. Układamy je na papierze do pieczenia łączeniem do dołu. Kroimy w poprzek na paski szerokości ok 4-5 centymetrów. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut do złotego koloru.
Idealny przepis na Boże Narodzenie. Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies