Pasta z pieczonego kalafiora na pełnoziarnistych grzankach

Pasta z pieczonego kalafiora na pełnoziarnistych grzankach
Przekąski
2
Łatwy
10 min.
Ocena 3

Składniki

  • kalafior
  • kurkuma
  • kumin
  • kolendra
  • chili
  • 5 łyżek oliwy Terre d'Italia
  • uprażone orzeszki piniowe
  • pietruszka
  • pełnoziarnisty chleb

 

Krok 1

Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 2 min. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Nacieramy dokładnie przyprawami i polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy 20 min. w temperaturze 200 C, aż kalafior zmięknie. Upieczonego kalafiora blendujemy z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odkładamy powstałą pastę na 30 min. do lodówki. 

Krok 2

Gotową pastą smarujemy kromki pełnoziarnistego pieczywa. Każdą kromkę posypujemy prażonymi orzeszkami pinii oraz posiekaną pietruszką i polewamy oliwą z oliwek.

„Dobry kucharz wie, jak skomponować danie. Delikatność kalafiora zgrywa się perfekcyjnie z nutą orientalnych przypraw. Maestria smaku!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Kamis Kurkuma 20 g
0,02 kg
94,50 zł/1 kg
1,89 zł
Kotányi Kmin rzymski cały Kumin 18 g
0,025 kg
75,60 zł/1 kg
1,89 zł
Kotányi Kolendra cała 17 g
0,017 kg
111,18 zł/1 kg
1,89 zł
Kucharek Smak Natury Przyprawa do potraw 150 g
0,15 kg
29,93 zł/1 kg
4,49 zł
Natka pietruszki pęczek
1 szt.
2,09 zł/1 szt.
2,09 zł
Mestemacher Chleb żytni pełnoziarnisty 250 g
0,25 kg
14,36 zł/1 kg
3,59 zł

Zobacz również inne przepisy