Pasta z pieczonego kalafiora na pełnoziarnistych grzankach

Pasta z pieczonego kalafiora na pełnoziarnistych grzankach
Przekąski
2
Łatwy
10 min.
Ocena 3

Składniki

  • kalafior
  • kurkuma
  • kumin
  • kolendra
  • chili
  • 5 łyżek oliwy Terre d'Italia
  • uprażone orzeszki piniowe
  • pietruszka
  • pełnoziarnisty chleb

 

Krok 1

Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 2 min. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Nacieramy dokładnie przyprawami i polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy 20 min. w temperaturze 200 C, aż kalafior zmięknie. Upieczonego kalafiora blendujemy z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odkładamy powstałą pastę na 30 min. do lodówki. 

Krok 2

Gotową pastą smarujemy kromki pełnoziarnistego pieczywa. Każdą kromkę posypujemy prażonymi orzeszkami pinii oraz posiekaną pietruszką i polewamy oliwą z oliwek.

„Dobry kucharz wie, jak skomponować danie. Delikatność kalafiora zgrywa się perfekcyjnie z nutą orientalnych przypraw. Maestria smaku!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

6
99
 

1 szt.

2   
19
1
79
 

0,02 kg

89,50 zł/1 kg

-18%
2   
29
1
79
 

0,015 kg

119,33 zł/1 kg

-22%
2   
19
1
79
 

0,015 kg

119,33 zł/1 kg

-18%
4
69
 

0,204 kg

22,99 zł/1 kg

1
99
 

1 szt.

4
79
 

0,25 kg

19,16 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród