Orkiszowy kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami

Orkiszowy kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Przekąski
10-12
Łatwe
2h

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki ( 250 g pszenna + 250 g orkiszowa)
  • 2 x 8 g drożdży suchych Carrefour
  • 2 jajka Carrefour Bio
  • 200 ml mleka
  • 50 g oleju Carrefour Bio
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego Carrefour

Nadzienie:

  • 500 g kiszonej kapusty Carrefour
  • 50 g suszonych grzybów
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku

do posypania:

  • czarnuszka lub kminek
  • żółtko do posmarowania ciasta​

Krok 1


Do miski przesiewamy mąkę. Robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Następnie wsypujemy suche drożdże, cukier, sól, wlewamy olej oraz mleko. Całość zagniatamy, aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto. Formujemy z niego kulę i przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce na 1 h.

Krok 2

W międzyczasie na patelnię lub do garnka wrzucamy suszone grzyby. Zalewamy je 200 ml wody. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz opcjonalnie szczyptę soli. Następnie dodajemy odsączoną i pokrojona drobniej kapustę kiszoną. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 30 min.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. ( Odrywamy mały fragment na dekoracje) Nakładamy farsz z kapusty i zwijamy w rulon. Zabezpieczamy końce, aby farsz nie wypłynął. Całość smarujemy żółtkiem, posypujemy czarnuszką lub kminkiem. Na wierzchu układamy wycięte z ciasta gwiazdki lub inne wzorki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 40 min. Zostawiamy do wystudzenia i kroimy.
Zamiast jednego dużego kulebiaka możemy zrobić 2 mniejsze.Wystarczy ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na 2 placki.

 

Kulebiak, nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu