Ciasto:
Nadzienie:
do posypania:
Do miski przesiewamy mąkę. Robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Następnie wsypujemy suche drożdże, cukier, sól, wlewamy olej oraz mleko. Całość zagniatamy, aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto. Formujemy z niego kulę i przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce na 1 h.
W międzyczasie na patelnię lub do garnka wrzucamy suszone grzyby. Zalewamy je 200 ml wody. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz opcjonalnie szczyptę soli. Następnie dodajemy odsączoną i pokrojona drobniej kapustę kiszoną. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 30 min.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. ( Odrywamy mały fragment na dekoracje) Nakładamy farsz z kapusty i zwijamy w rulon. Zabezpieczamy końce, aby farsz nie wypłynął. Całość smarujemy żółtkiem, posypujemy czarnuszką lub kminkiem. Na wierzchu układamy wycięte z ciasta gwiazdki lub inne wzorki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 40 min. Zostawiamy do wystudzenia i kroimy.
Zamiast jednego dużego kulebiaka możemy zrobić 2 mniejsze.Wystarczy ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na 2 placki.
Kulebiak, nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies