Jeśli uwielbiasz sushi, ale szukasz nowego, kreatywnego sposobu na podanie swoich ulubionych składników, kanapka sushi to coś dla Ciebie! To szybka, wygodna i równie smaczna alternatywa dla tradycyjnych rolek sushi. Inspiracja pochodzi z japońskiej kuchni, ale sposób przygotowania przypomina bardziej kanapkę – łatwą do zabrania w podróż, do pracy czy na piknik. Przygotowanie jej jest prostsze, niż myślisz, i daje mnóstwo możliwości personalizacji. Sprawdź, jak ją zrobić!
Ryż do kanapki japońskiej kilkakrotnie płuczemy, aż przestanie barwić wodę na biało. Zalewamy połową szklanki wody i gotujemy do miękkości. Przekładamy do miski.
W osobnym naczyniu mieszamy podgrzany ocet ryżowy, ksylitol lub cukier, sól i mieszamy, aż się rozpuści. Powstałym płynem polewamy ryż i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
Tofu kroimy w poprzek na dwa plastry. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy je sosem sojowym, syropem klonowym oraz sosem sriracha. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 C
W międzyczasie przygotowujemy dip do kanapki sushi. W miseczce mieszamy wegański majonez z sosem sriracha. Na arkusz nori nakładamy kopiastą łyżkę przestudzonego ryżu. Następnie plaster tofu, listki szpinaku, plastry awokado, wstążki marchewki oraz drobno poszatkowaną czerwoną kapustę. Na górę dajemy kolejną warstwę ryżu. Całość zwijamy jak kopertę. Możemy zwilżyć brzegi odrobiną wody. Kanapki przekrawamy na pół i polewamy sosem.
Kanapka sushi to doskonała alternatywa dla tradycyjnych rolek, którą można łatwo dopasować do własnych gustów. Dzięki prostocie przygotowania i wielu możliwościom personalizacji, może stać się ulubionym daniem na szybki posiłek czy przyjęcie w stylu japońskim. Zaskocz swoich bliskich smakiem i oryginalnością tej przekąski!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies