Onigirazu- kanapka sushi

Onigirazu- kanapka sushi
Przekąski
1-2
Łatwe
1h

Składniki:

  • 2 arkusze nori
  • 100 g ryżu do sushi
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
  • kostka tofu naturalnego
  • 2 łyżki syropu klonowego Carrefour
  • 4 łyżki sosu sojowego carrefour
  • 2 łyżeczki sosu sriracha
  • dip
  • 4 łyżki wegańskiego majonezu
  • 2 łyżeczki sosu sriracha

 

  • 1/2 awokado
  • garść szpinaku Carrefour Bio
  • 1 marchewka JZNC
  • kawałek czerwonej kapusty

 

Krok1

Ryż kilkakrotnie płuczemy, aż przestanie barwić wodę na biało. Zalewamy połową szklanki wody i gotujemy do miękkości. Przekładamy do miski.
 
W osobnym naczyniu mieszamy podgrzany ocet ryżowy, ksylitol lub cukier, sól i mieszamy, aż się rozpuści. Powstałym płynem polewamy ryż i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
Tofu kroimy w poprzek na dwa plastry. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy je sosem sojowym, syropem klonowym oraz sosem sriracha. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 C

Krok2

W międzyczasie w miseczce mieszamy wegański majonez z sosem sriracha.

Na arkusz nori nakładamy kopiastą łyżkę przestudzonego ryżu. Następnie plaster tofu, listki szpinaku, plastry awokado, wstążki marchewki oraz drobno poszatkowaną czerwoną kapustę. Na górę dajemy kolejną warstwę ryżu. Całość zwijamy jak kopertę. Możemy zwilżyć brzegi odrobiną wody. Kanapki przekrawamy na pół i polewamy sosem.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

14
79
 

0,5 kg

29,58 zł/1 kg

5
79
 
6,89 zł najniższa cena

0,15 l

38,60 zł/1 l

-16%
10
19
 

0,36 kg

28,31 zł/1 kg

7
85
 

0,3 kg

26,17 zł/1 kg

21
99
 

0,25 kg

87,96 zł/1 kg

16
39
 

0,28 kg

58,54 zł/1 kg

9
99
 

0,3 l

33,30 zł/1 l

6
99
 

1 szt.

6
35
 

0,3 kg

21,17 zł/1 kg

8
55
 

1 szt.

6
30
 

~ 0,5 kg

12,59 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu