Ryż kilkakrotnie płuczemy, aż przestanie barwić wodę na biało. Zalewamy połową szklanki wody i gotujemy do miękkości. Przekładamy do miski.
W osobnym naczyniu mieszamy podgrzany ocet ryżowy, ksylitol lub cukier, sól i mieszamy, aż się rozpuści. Powstałym płynem polewamy ryż i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
Tofu kroimy w poprzek na dwa plastry. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy je sosem sojowym, syropem klonowym oraz sosem sriracha. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 C
W międzyczasie w miseczce mieszamy wegański majonez z sosem sriracha.
Na arkusz nori nakładamy kopiastą łyżkę przestudzonego ryżu. Następnie plaster tofu, listki szpinaku, plastry awokado, wstążki marchewki oraz drobno poszatkowaną czerwoną kapustę. Na górę dajemy kolejną warstwę ryżu. Całość zwijamy jak kopertę. Możemy zwilżyć brzegi odrobiną wody. Kanapki przekrawamy na pół i polewamy sosem.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies