Naleśniki z jabłkami i solonym karmelem

Naleśniki z jabłkami i solonym karmelem
Przekąski
10 sztuk
Łatwy
1 h
Ocena 4.3

Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 180 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Solony karmel:

  • 250 g cukru
  • 105 g masła
  • 150 g śmietanki 36%
  • pół łyżeczki soli

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę (Masło trzeba najpierw rozpuścić.). Odstawiamy ciasto na 30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z cukrem i cynamonem i smażymy ok. 15 min. Najlepiej, aby częściowo się rozpadły na mus.

Krok 2

Na suchą patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę i sól. Czekamy, aż trochę zgęstnieje. Naleśniki smarujemy cienką warstwą karmelu, wykładamy jabłka i zawijamy. Całość polewamy karmelem. 

"Tak jak medal ma dwie strony, tak i naleśnik, z tą różnicą że jego obie są równie smaczne. Można się o tym przekonać przygotowując je wg oryginalnego przepisu moich kucharzy. Wyśmienite!"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

3
15
 

1 kg

4
39
 

1 l

1
35
 

1 l

9
55
 

10 szt.

0,96 zł/1 szt.

8
95
 

0,2 kg

44,75 zł/1 kg

3
55
 

0,5 kg

7,10 zł/1 kg

2
25
 

~ 0,5 kg

4,49 zł/1 kg

7
79
 

1 kg

8
79
 

0,039 kg

225,38 zł/1 kg

11
89
 

0,5 l

23,78 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu