Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy drożdże oraz sól. Następnie wlewamy oliwę oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto 10-15 min, aż stanie się gładkie i sprężyste. Formujemy z niego kulę, przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na 1 h w ciepłe miejsce.
W międzyczasie suszone pomidory przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz doprawiamy oregano. Następnie wlewamy olej z zalewy z suszonych pomidorów oraz ocet balsamiczny. Całość blendujemy tak, aby pozostały niewielkie grudki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 mniejszych kuleczek. Każdą rozpłaszczamy na kształt pizzy. Smarujemy łyżką tatara z suszonych pomidorów. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli.
Mini pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C ok. 12-15 min. Możemy posypać suszonym oregano lub świeżą pietruszką. Jemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies