Meksykańskie burgery podane z salsą z awokado i pomidorów

Meksykańskie burgery podane z salsą z awokado i pomidorów
Przekąski
3-4
Łatwe
40min

Składniki

  • 5 małych tortilli pszennych lub kukurydzianych
  • 300 g mielonego mięsa wołowego Carrefour
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku JZNC
  • 1 papryczka chili
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz

salsa

  • awokado
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cebuli
  • 1 limonka
  • kolendra

 

Krok 1

Mięso przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie drobno pokrojoną papryczkę chili, słodką oraz ostra paprykę. Doprawiamy kuminem sola oraz pieprzem. Formujemy 4-5 małych burgerów i pieczemy je na grillu lub patelni grillowej ok 4 min z każdej strony.

Krok 2

Pomidorki, cebulę oraz awokado kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski. Doprawiamy solą, sokiem z limonki oraz listkami świeżej kolendry.
Tortille podpiekamy na patelni lub grillu. Do każdej wkładamy po jednym burgerze i 2-3 łyżki salsy. Posypujemy listkami kolendry.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

12
99
 

0,4 kg

32,48 zł/1 kg

4
99
 

0,25 kg

19,96 zł/1 kg

1
50
 

2,99 zł/1 kg

1
79
 

1 szt.

0
99
 

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

0
99
 

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

7   
99
4
99
 

0,5 kg

9,98 zł/1 kg

-38%
1
69
 

1 szt.

5
49
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy